Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, καθώς λίγο μετά τον φονικό σεισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter, μέτρο που απέσυρε έπειτα από ένα 12ωρο, καθώς επίσημα ανακοινώθηκε νέα μεγάλη αύξηση στους νεκρούς.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή στην πλατφόρμα ξεκίνησαν να κυκλοφορούν ψεύτικα βίντεο και φωτογραφίες από τον σεισμό ή δημιουργούνται δήθεν έρανοι για τα θύματα. Πράγματι, ξένοι ανταποκριτές επιβεβαίωσαν αυτούς τους ισχυρισμούς, όμως μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη διασπορά αυτών των fake news δεν έχει γίνει στη γείτονα χώρα.

Έτσι, πολλοί Τούρκοι πολίτες επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι η πρόσβαση αποκλείστηκε, ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις που φουντώνουν σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και… το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Επίσης, κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.

Υπενθυμίζεται, ότι περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.