Δεν έχει τέλος το ανθρώπινο δράμα στην Τουρκία και στη Συρία, όπου τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος. Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασαν σήμερα τους 16.000.
Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.873 στην Τουρκία και τις 3.162 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.
Την ίδια ώρα, ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κόσμος διαμαρτύρεται για την έλλειψη αντισεισμικών έργων. Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε ευθέως τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέροντας ότι «ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για αυτό» και πως δεν προετοιμάστηκε καθόλου, παρόλο που βρίσκεται τόσο καιρό στην εξουσία, σύμφωνα με το BBC.
Mεγάλες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για τα λεφτά που αποκόμιζε το κράτος από το 1999, όταν και θεσπίστηκε ειδικός φόρος για τον σεισμό. Συγκεκριμένα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τότε μέχρι και σήμερα, στα ταμεία του τουρκικού κράτους έχουν μπει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, που επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Εντούτοις, το κράτος ποτέ δεν έκανε επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο δαπανούνται, ενώ το νέο χτύπημα του εγκέλαδου έχει φανερώσει σοβαρές ελλείψεις στη γείτονα χώρα.
Μάλιστα, χρήστες των social media καταγγέλλουν για λογοκρισία τα τουρκικά ΜΜΕ και ότι έκοψαν από δελτία ειδήσεων κόσμο που φώναζε «πού είναι το κράτος;».
Χαρακτηριστικά, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δείχνει ανταποκριτή του NTV στο Καχραμανμάρας να λέει ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι «η βοήθεια είναι ανεπαρκής». Έπειτα, το κανάλι φαίνεται ότι έκοψε το συγκεκριμένο απόσπασμα, σύμφωνα με τις διαδικτυακές καταγγελίες.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι στην Τουρκία που αντιμετωπίζει προβλήματα από τον φονικό σεισμό, αναγνώρισε λάθη του κρατικού μηχανισμού, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί τις αρνητικές κριτικές.
«Τώρα είναι ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ανεχτώ ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.
«Φυσικά, υπάρχουν κενά, είναι αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών.
Ανθρωπιστική βοήθεια για την Τουρκία στέλνει η Ελλάδα, με πέντε πτήσεις από το «Ελ. Βενιζέλος»
Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.
Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.
Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.
Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό, και η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.