Η υπηρεσία μεταφορών του στρατού των ΗΠΑ δημοσίευσε εικόνες από τη φόρτωση περισσότερων των 60 αρμάτων μάχης Bradley που θα στείλει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη ρωσική εισβολή.
Αποτελούν μέρος της στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί στους Ουκρανούς πρόσφατα. «Το φορτίο που περιέχει περισσότερα από 60 άρματα μάχης Bradley, έφυγε από τις ακτές του Βόρειου Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα την περασμένη εβδομάδα και θα προσφέρει στις ουκρανικές δυνάμεις περισσότερες επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες ώστε να προστατεύσουν τα σύνορά τους εναντίον της παράνομης εισβολής της Ρωσίας», ανέφερε η ανακοίνωση του τμήματος.
Η στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και επικεφαλής της υπηρεσίας μεταφορών, Ζακλίν Βαν Όβοστ, τόνισε: «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή χωρίς τις δυνατές σχέσεις που έχουμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας που προσέφεραν πρόσβαση και τις βάσεις τους ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας».
Από τη μεριά της, η αντισυνταγματάρχης Ρεμπέκα Ντ’ Άντζελο, υποστήριξε: «Το Bradley είναι ένα πολύ ισχυρό άρμα μάχης» και συμπλήρωσε πως ελπίζει να βοηθήσει τους Ουκρανούς να ανακτήσουν εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Συνολικά, η Δύση έχει υποσχεθεί 321 βαρέα άρματα μάχης με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία να ηγούνται της πρωτοβουλίας που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκαλεί «η συμμαχία των τανκς». Σε αυτή αναμένεται να μπει και η Δανία, όπως υπογράμμισε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.
Όλαφ Σολτς: Δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία ειρήνης στους Ουκρανούς
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε χθες Δευτέρα (30/1) ότι δεν μπορεί να κλειστεί συμφωνία ειρήνης χωρίς τους Ουκρανούς ή να τους επιβληθεί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, στην οποία φάνηκε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τον πόλεμο.
Ο κ. Σολτς επισήμανε πως η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμαινε πως δεν ακούει να λέγονται πολλά για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στις συζητήσεις για την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Η Βραζιλία δεν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Leopard 2 που υποσχέθηκε πρόσφατα να στείλει η Γερμανία στο Κίεβο, δήλωσε επίσης ο Λούλα ντα Σίλβα μετά τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς.
Η Μπραζίλια δεν σκοπεύει επίσης να στείλει πυρομαχικά για τα γερμανικής κατασκευής αντιαεροπορικά τεθωρακισμένα Gepard που έχουν σταλεί ήδη στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
«Η Βραζιλία δεν ενδιαφέρεται να στείλει πυρομαχικά για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», ξεκαθάρισε ο Λούλα. «Η Βραζιλία είναι χώρα της ειρήνης. Και γι’ αυτό η Βραζιλία δεν θέλει καμία συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε καν έμμεσα», επέμεινε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.
Το Βερολίνο έχει παραδώσει 30 Gepard στο Κίεβο και έχει υποσχεθεί να στείλει άλλα επτά. Όμως τα πυρομαχικά για τα οχήματα αυτά, που είναι εφοδιασμένα με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα κατευθυνόμενα με ραντάρ, είναι πλέον λιγοστά. Αν και η γερμανική κατασκευάστρια Rheinmetall ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει πυρομαχικά για αυτά, η παραγωγή δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από τον Ιούνιο και οι πρώτες ποσότητες θα είναι έτοιμες για παράδοση τον Ιούλιο.
Ήδη τον Απρίλιο του 2022, η Γερμανία προσέγγισε τη Βραζιλία προκειμένου να εξασφαλίσει ως και 300.000 βλήματα για τα Gepard. Όμως πλέον ο Λούλα απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Πέρα από Gepard, οι βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν επίσης γερμανικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης Leopard 1, παλαιότερου τύπου.