Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, έλαβε εξιτήριο χθες Τρίτη (10/1) από νοσοκομείο κοντά στο Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου εισήχθη προχθές Δευτέρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην οικογένειά του.

Την ίδια πληροφορία έδωσε νωρίτερα ο Λάουρου Ζαρντίμ, δημοσιογράφος της εφημερίδας O Globo.

Ο κ. Μπολσονάρου, που μετέβη αεροπορικώς στη Φλόριντα 48 ώρες προτού ολοκληρωθεί η θητεία του – ήταν ο μεγάλος απών στην τελετή του κεντροαριστερού διαδόχου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου – εισήχθη στο νοσοκομείο μια μέρα αφού χιλιάδες ακροδεξιοί εισέβαλαν στις έδρες των τριών εξουσιών στην Μπραζίλια, στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Στο μεταξύ, ο γιος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, Φλάβιο, ανέφερε ότι ο πατέρας του δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες αναταραχές στη Βραζιλία. «Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ψευδές αφήγημα, σαν να είχε ο Μπολσονάρου οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο Φλάβιο σε ομιλία του στη Γερουσία. «Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τηρεί σιγή, γλείφει τις πληγές του, είναι ουσιαστικά απομονωμένος», είπε.

Στον πρώην αρχηγό του κράτους προσφέρθηκαν φροντίδες για πόνους στο έντερο, που συνδέονται με την επίθεση με μαχαίρι που είχε υποστεί από ψυχικά διαταραγμένο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής του το 2018. Ο γιατρός του κ. Μπολσονάρου διαβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό.

Σχεδόν 600 συλληφθέντες οπαδοί του Μπολσονάρου αφέθηκαν ελεύθεροι «για ανθρωπιστικούς λόγους»

Η αστυνομία της Βραζιλίας άφησε ελεύθερους «για ανθρωπιστικούς λόγους» σχεδόν 600 από τους υπόπτους που είχαν συλληφθεί μετά την επίθεση στα κυβερνητικά κτίρια της Μπραζίλια, την Κυριακή, ενώ 527 άλλοι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε μια τοπική φυλακή.

Τα άτομα που φιλοξενούνταν προσωρινά στο γυμναστήριο της Εθνικής Ακαδημίας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε έναν σταθμό λεωφορείων απ’ όπου θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέσα σε ένα από αυτά τα λεωφορεία, οι επιβάτες φώναζαν «Η νίκη είναι δική μας!». Ορισμένοι έβγαζαν τα χέρια τους από τα παράθυρα και έκαναν το σήμα της νίκης ή έσφιγγαν τη γροθιά τους.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι 599 από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι «για ανθρωπιστικούς λόγους» καθώς επρόκειτο για ηλικιωμένους, για άτομα με προβλήματα υγείας ή για μητέρες με μικρά παιδιά.

Τα λεωφορεία που έφυγαν από την Ακαδημία δεν κατευθύνθηκαν όλα στον σταθμό. Ορισμένα μετέφεραν συλληφθέντες σε ένα αστυνομικό τμήμα, απ’ όπου στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη φυλακή Παπούντα – συνολικά, 527 ύποπτοι.

«Η σχολή εκπαίδευσης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας μετατράπηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είναι εξευτελιστικό να βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται σε καλούς ανθρώπους όπως εμείς», είπε βγαίνοντας από το λεωφορείο ένας από τους μπολσοναριστές που απελευθερώθηκαν, ο Αγκοστίνιου Ριμπέιρο.

Μια γυναίκα, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, έδωσε πάντως μια άλλη εκδοχή. «Όλος ο κόσμος είχε καλή μεταχείριση, κανείς δεν πέθανε εκεί πέρα», είπε.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία διέψευσε την πληροφορία ότι ένας ηλικιωμένος πέθανε την Δευτέρα στην Ακαδημία.

Οι αρχές ανέφεραν νωρίτερα ότι συνελήφθησαν περίπου 1.500 από τους μπολσοναριστές που εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο καθώς και εκείνοι που βρίσκονταν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό έξω από το γενικό επιτελείο του Στρατού Ξηράς.