Κρίσιμη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περαιτέρω ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με προηγμένα οπλικά συστήματα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις προκειμένου να κλιμακώσει τις επιθέσεις της.
«Ο ελεύθερος κόσμος έχει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να επιφέρει μια ιστορική ήττα για το κράτος-τρομοκράτη», είπε ο Ζελένσκι στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Είναι ώρα για δυνατές αποφάσεις, για δυνατή υποστήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Διότι αυτό δεν είναι σημαντικό μονάχα για εμάς, αλλά για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η ήττα της Ρωσίας πρέπει να γίνει πραγματικότητα ό,τι κι αν ρίξει στη μάχη».
Τόνισε επίσης πως συνομίλησε με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον οποίο ευχαρίστησε για την κατανόησή του στο να παραμένει σταθερή η υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Πρέπει η Ρωσία να λάβει το μήνυμα πως είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε ως το τέλος». Υπογράμμισε πως συζήτησαν για περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αναστέλλει την ουκρανική ιθαγένεια τεσσάρων φιλορώσων πολιτικών – μεταξύ αυτών του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κατηγορείται από το Κίεβο για εσχάτη προδοσία.
«Βάσει εγγράφων που συντάχθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και μετανάστευσης, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποφάσισα να ανακαλέσω την ιθαγένεια τεσσάρων πολιτών», είπε ο Ζελένσκι και κατονόμασε τους Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Τάρας Κόζακ, Ρενάτ Κούζμιν και Αντρίι Ντέρκατς.
Ύστερα από αιχμαλωσία περίπου πέντε μηνών, ο Μεντβεντσούκ παραδόθηκε στη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Wagner λέει πως οι δυνάμεις της ελέγχουν το Σολεντάρ
Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, έσπευσε αργά το βράδυ της Τρίτης (10/1) να ανακοινώσει πως οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι μάχες συνεχίζονται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικές πηγές.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε ότι το Σολεντάρ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του, οι οποίες περικυκλώνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονται. «Ο αριθμός των αιχμαλώτων θα ανακοινωθεί αύριο (σ.σ. σήμερα)», ανέφερε σε δήλωσή του που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Κάτι που φέρεται να διαψεύδουν οι Ουκρανοί.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατάνε ακόμη τις θέσεις τους στην πόλη Σολεντάρ, παρά τη σφοδρότατη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωνε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.
Ο ιδρυτής της Wagner και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τονίσει το Σάββατο ότι το Σολεντάρ είναι στρατηγικής σημασίας επειδή στην περιοχή υπάρχει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων, λόγω των ορυχείων που βρίσκονται εκεί.
Το Χάρκοβο βομβαρδίζεται ώρες μετά την επίσκεψη της ΥΠΕΞ της Γερμανίας
Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο χθες Τρίτη (10/1) το βράδυ, μερικές ώρες μετά την απρόσμενη επίσκεψη στην πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας που έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, συνοδευόμενη από τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο να στείλει άμεσα στον ουκρανικό στρατό βαριά άρματα μάχης Leopard 2.
«Όσο περισσότερο καθυστερεί» η απόφαση αυτή, «τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα», «τόσο περισσότεροι θα είναι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Κουλέμπα.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε σειρά εκρήξεων στο Χάρκοβο, το οποίο τελευταία γινόταν πιο σπάνια στόχος ρωσικών πληγμάτων.
«Μείνετε στα καταφύγια. Οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν για ακόμα μια φορά», προειδοποίησε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας, ο Ολέγκ Σινεγκούμποφ.
Δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν θύματα μέχρι στιγμής, αλλά σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media επλήγησαν διάφοροι στόχοι, ανάμεσά τους κι ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει πυροτεχνήματα.
Νωρίτερα χθες Τρίτη η κυρία Μπέρμποκ πήγε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που υπέστη μεγάλες καταστροφές στον πόλεμο. Με τον ουκρανό ομόλογό της πλάι της διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην «αλληλεγγύη» και στην «υποστήριξη» της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως έφερε «νέο πακέτο» βοήθειας, 20 εκατομμυρίων ευρώ για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών και άλλων τόσων για την ανάπτυξη των υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Starlink. Ανακοίνωσε επίσης νέες παραδόσεις γεννητριών για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, που από τα τέλη της περασμένης χρονιάς βομβαρδίζονται συστηματικά από τον ρωσικό στρατό.
Η Ουκρανία από την πλευρά της αξιώνει να της σταλούν άρματα κύριας μάχης δυτικής κατασκευής, με το Βερολίνο να μην έχει δώσει ακόμη πράσινο φως στην προμήθεια Λέοπαρντ.
Το Χάρκοβο υπέστη επανειλημμένα βομβαρδισμούς όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να κρατήσουν την πόλη. Το μέτωπο των μαχών έχει πλέον απομακρυνθεί, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα από τα όρια της. Για τον κ. Κουλέμπα, πρόκειται για «σύμβολο των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων», που κατ’ αυτόν «αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει (τον πόλεμο) με επαρκή βοήθεια από τους εταίρους της».
Η κυρία Μπέρμποκ διαβεβαίωσε πως το Κίεβο μπορεί να λογαριάζει στην παράδοση όπλων που χρειάζεται για να «απελευθερώσει» τους πολίτες της Ουκρανίας «που υποφέρουν ακόμη από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής». Αυτό το επανέλαβε και μέσα από το τρένο της επιστροφής από το Χάρκοβο μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Έπειτα από μήνες συζητήσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder ως την άνοιξη.
Ωστόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς οι Πράσινοι —το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ— και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται ολοένα πιο μεγαλόφωνα υπέρ της προμήθειας στο Κίεβο αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.
«Δεν αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά άρματα μάχης Λέοπαρντ, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε χθες ο κ. Κουλέμπα.
Ο Καναδάς στέλνει αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Τρίτη (10/1) την αγορά από τις ΗΠΑ συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που θα δωριστεί κατόπιν στην Ουκρανία.
Πρόκειται για το πρώτο σύστημα NASAMS που θα προσφερθεί από τον Καναδά στην Ουκρανία, διευκρίνισε η Οτάβα, η οποία αποτίμησε την αξία της δωρεάς αυτής στα 406 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (282 εκατομμύρια ευρώ). Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από διμερή συνάντηση του κ. Τριντό με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Μεξικό.
Το σύστημα που θα δωριστεί προορίζεται για την αντιμετώπιση των μαζικών βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον κρίσιμων ουκρανικών υποδομών.
«Αυτή είναι η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα. Γι’ αυτό ο Καναδάς αγοράζει προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος από τις ΗΠΑ για να το δωρίσει στην Ουκρανία», συνόψισε η Ανίτα Άναντ, η υπουργός Άμυνας του Καναδά, έπειτα από συνδιάλεξή της με τον Ουκρανό ομόλογό της.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε αμέσως τη χειρονομία μέσω Twitter, «ευχαριστώντας» τον Καναδά που «βοηθά να προστατευθούν οι αιθέρες μας» και προσθέτοντας ότι το σύστημα που θα σταλεί θα προσφέρει «ασπίδα στις πόλεις και στους πολίτες μας».
Το σύστημα αυτό αντιαεροπορικής άμυνας προστίθεται στα τεθωρακισμένα, τα κανόνια, τα είδη χειμερινού ιματισμού και τα πυρομαχικά που έχει στείλει ο Καναδάς στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Άλλες χώρες έχουν ήδη στείλει στον ουκρανικό στρατό αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Οι δύο τελευταίες χώρες υποσχέθηκαν επίσης πρόσφατα πως θα στείλουν συστοιχίες Patriot, ολοκληρωμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των πιο προηγμένων στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Η ανάπτυξή τους πάντως, σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα γίνει παρά σε μήνες, δοθείσης της ανάγκης εκπαίδευσης ουκρανών χειριστών.