Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε χθες Πέμπτη (29/12) τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, που προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων 45 δισ. για την Ουκρανία.
Ο Δημοκρατικός, σε διακοπές στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία που τον απαθανατίζει καθώς υπογράφει το κείμενο, το οποίο εγγυάται τη χρηματοδότηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους – των δυνάμεων επιβολής της τάξης, των ενόπλων δυνάμεων, της διπλωματίας, των φορέων που ασκούν οικονομική πολιτική – ως τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο προϋπολογισμός αυτός «θα επενδύσει στην ιατρική έρευνα, στην ασφάλεια, στην περίθαλψη των βετεράνων», στη βοήθεια έπειτα από φυσικές καταστροφές και σε προγράμματα κατά της βίας κατά των γυναικών, σχολίασε.
Ακόμη, θα εγγυηθεί τη χορήγηση «κρίσιμης βοήθειας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
Το κείμενο εξασφάλισε την υποστήριξη ορισμένων Ρεπουμπλικάνων, κάτι που επέτρεψε την εύκολη έγκρισή του και προσέφερε στον πρόεδρο μια νομοθετική επιτυχία καθώς οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη χρονιά της θητείας του κι αναμένεται να ζυγίσει εάν θα θέσει, ή όχι, υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας 45 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα για να ζητήσει να αυξηθεί η αμερικανική βοήθεια.
Συμπεριλαμβάνει επίσης τροπολογία νόμου του 19ου αιώνα ώστε να ορίζεται ρητώς ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να επεμβαίνει για να ανατρέψει την τυπική επικύρωση εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αξιοποίησε ασάφειες στο προηγούμενο κείμενο για να ισχυριστεί πως ο Μάικ Πενς, ο πρώην αντιπρόεδρός του, μπορούσε να σταματήσει την ανάδειξη στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν μετά την εκλογή του, που ο Ρεπουμπλικάνος τότε απερχόμενος πρόεδρος δεν αναγνώρισε· επρόκειτο για ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.
Γενς Στόλτενμπεργκ: Να σταλούν περισσότερα όπλα στο Κίεβο
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε χθες Πέμπτη να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
«Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Για τον ΓΓ του NATO, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να πειστεί πως δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό του την Ουκρανία.
Κατόπιν, επιχειρηματολόγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μπορεί να υπάρξει «ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται πως η Ουκρανία θα επικρατήσει ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος».
Για τον επικεφαλής του NATO, οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία είναι απόλυτα νόμιμες. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε.
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις πρέπει να ιδωθούν εντός του πλαισίου τους, εξήγησε, αναφερόμενος στα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών ώστε να διακοπεί η λειτουργία των δικτύων ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και ύδρευσης εν μέσω χειμώνα.
Για το εάν θα εγκριθεί η αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος μεταξύ των συμμάχων και με την Ουκρανία για τα συγκεκριμένα συστήματα».
Θύμισε πως έχουν δοθεί στην Ουκρανία οπλικά συστήματα που έχουν μακρό βεληνεκές, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, πυροβόλα και UAVs.