Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες οτι στέλνει 10.000 δυνάμεις ασφαλείας σε ένα προάστιο του Σαν Σαλβαδόρ, που είναι γνωστό ότι είναι προπύργιο συμμοριών. Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία κλιμάκωση σε μια πρσπάθεια κατά της βίας των συμμοριών που ξεκίνησε τον Μάρτιο, η οποία σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αμαυρωθεί από αδικαιολόγητες κρατήσεις. Πάνω από 140 ύποπτοι που φέρονται να είναι μέλη συμμοριών συνελήφθησαν στη Σογιαπάνγκο, πόλη στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, που παραμένει απόλυτα περικυκλωμένη επί δύο ημέρες από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, ανακοίνωσε, ο Ναγίμπ Μπουκέλε.
«Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, πάνω από 140 μέλη συμμοριών συνελήφθησαν» στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, ανέφερε μέσω Twitter ο 40χρονος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ.
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 8.500 στρατιωτικοί και 1.500 αστυνομικοί έκλεισαν ερμητικά τη Σογιαπάνγκο, πόλη 242.000 κατοίκων ανατολικά της πρωτεύουσας, για να εντοπίσουν μέλη των μάρας, των επίφοβων συμμοριών που έσπερναν ως πρόσφατα τον τρόμο στο Ελ Σαλβαδόρ.
Η πόλη είχε φήμη οχυρού της μάρα Μπάριο 18, μιας από τις δυο ισχυρότερες και βιαιότερες στη χώρα, μαζί με την αντίπαλη Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).
Μεταξύ άλλων, η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη σύλληψη του Αλεξάντερ Πινέδα, ή «Λέιζι», στελέχους της Μπάριο 18, «ενός από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες της χώρας, που διέτασσε δολοφονίες και εκβιάσεις σε εθνική κλίμακα». Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πότε θα λάβει τέλος η περικύκλωση της πόλης, ούτε έχουν εκθέσει δημόσια συλληφθέντες, κάτι που συνηθίζουν.
«Δεν πρόκειται να φύγουμε από τη Σογιαπάνγκο προτού να συλλάβουμε και το τελευταίο μέλος συμμορίας», διεμήνυσε πάντως ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Μερίνο, μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πάνω από 58.000 άνθρωποι, που φέρονται να είναι μέλη μάρας, έχουν συλληφθεί στο Σαλβαδόρ αφότου κηρύχθηκε στα τέλη του Μαρτίου από τον πρόεδρο Μπουκέλε ο «πόλεμος» κατά των συμμοριών. Για να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση των κρατουμένων, οι αρχές κατασκευάζουν γιγάντια φυλακή με ονομαστική χωρητικότητα 40.000 θέσεων στην Τεκολούκα, αγροτική περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις μάρας, επιτρέπει συλλήψεις χωρίς εντάλματα· ο τρόπος που ενεργεί η κυβέρνηση έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για τις αθρόες συλλήψεις αθώων, κάποιοι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας. Μολαταύτα, ο «πόλεμος» κατά των συμμοριών χαρίζει δημοτικότητα-ρεκόρ στον νεαρό πρόεδρο.