Στην επιβολή κυρώσεων σε νυν και πρώην γερουσιαστή της Αϊτής, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο, προχώρησε την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τα μέτρα προστίθενται σε σειρά ενεργειών της Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα της Καραϊβικής.
Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως θα δεσμευθούν τυχόν πόροι που διαθέτουν στη δικαιοδοσία του ο γερουσιαστής Ρονί Σελεστέν και και ο πρώην γερουσιαστής Ρισάρ Λενίν Ερβέ Φουρκάντ.
Αποτελούν «ακόμα δύο παραδείγματα διεφθαρμένων αϊτινών πολιτικών που καταχρώνται την εξουσία τους για να προωθήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή», στηλίτευσε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την τρομοκρατία και τη συλλογή πληροφοριών για οικονομικά ζητήματα, σύμφωνα με το κείμενο.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για να «λογοδοτήσουν διεφθαρμένοι πολιτικοί και κακόβουλοι παράγοντες» ενεχόμενοι «στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών που αποσταθεροποιεί την Αϊτή», συνεχίζει το δελτίο Τύπου.
Ο κ. Φουρκάντ και εκπρόσωπος του γραφείου του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε σχόλια. Δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με τον κ. Σελεστέν.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τον κ. Σελεστέν ότι χρησιμοποιεί την πολιτική του θέση για να «ενορχηστρώνει την εισαγωγή ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα στην Αϊτή» καθώς και «την εξαγωγή ναρκωτικών στις ΗΠΑ και στις Μπαχάμες».
Ο κ. Φουρκάντ κατηγορείται πως χρησιμοποιεί το ιδιωτικό αεροσκάφος του για τη διακίνηση ναρκωτικών στη νότια Αϊτή και ότι χρησιμοποιεί την «πολιτική επιρροή» του για να τοποθετούνται σε κρατικές θέσεις άνθρωποι που μπορεί να τον διευκολύνουν στις παράνομες δραστηριότητές του.
Οι κυρώσεις σημαίνουν επίσης πως απαγορεύεται στους Αμερικανούς κάθε συνδιαλλαγή με τους δύο πολιτικούς. Πάντα κατά το υπουργείο Οικονομικών, ο Καναδάς τους έχει βάλει επίσης στη μαύρη λίστα.
Το τελευταίο διάστημα, Ουάσιγκτον και Οτάβα επιβάλλουν κυρώσεις σε πολιτικούς που φέρονται να συνεργάζονται με τις συμμορίες που λυμαίνονται τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου ή να τις χρηματοδοτούν. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θεωρούν ότι μερίδα τουλάχιστον της πολιτικής ελίτ υποστηρίζει τις πάνοπλες συμμορίες, που επέτειναν την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα επιβάλλοντας αποκλεισμό στον κυριότερο τερματικό σταθμό καυσίμων της χώρας τον Σεπτέμβριο, την ώρα που η Αϊτή βρέθηκε αντιμέτωπη με το ξέσπασμα νέας επιδημίας χολέρας.
Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη εδώ και χρόνια σε βαθιά, πολυδιάστατη κρίση: πολιτική, οικονομική, ασφαλείας. Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων τον Ιούλιο του 2021 επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, με την αρπάγη των συμμοριών να ενισχύεται. Οι αϊτινοί αστυνομικοί —σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, ενεργοί ήταν 13.000 τον Σεπτέμβριο, με άλλα λόγια η αναλογία ήταν ένας ανά 1.000 κατοίκους— αδυνατούν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.
Το αίτημα που υπέβαλε στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση του αϊτινού πρωθυπουργού Ανρί να της προσφερθεί «διεθνής βοήθεια» για την επίλυση της κρίσης ασφαλείας παραμένει αναπάντητο ως αυτό το στάδιο.