Ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μαμούθ» συνάντηση που είχε πριν από λίγες μέρες ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με γυναίκες οι οποίες έχουν χάσει τα παιδιά τους στον Πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως υποστηρίζουν τα ειδησεογραφικά μέσα μεταξύ των γυναικών ήταν ηθοποιοί όπως επίσης και μέλη φιλοπουτινικών οργανώσεων. Αυτό που είχε κάνει αίσθηση είναι πως ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαινόταν εμφανώς συγκινημένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα σχόλια των μανάδων δεν συμπεριλήφθηκαν στο μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα. «Καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός γιου ειδικά για μία μητέρα», δήλωσε ο Πούτιν, αναστενάζοντας και σταματώντας κάθε τόσο για να καθαρίσει τον λαιμό του. «Συμμεριζόμαστε αυτόν τον πόνο» είχε πει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η Daily Mail, η προ ημερών συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τις μητέρες των στρατιωτών που πήγαν σαν έφεδροι στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει στοιχεία μιας «κυνικής σκηνοθετημένης απάτης».

«Συναντήθηκε με μια ομάδα εξαιρετικά πιστών σε αυτόν γυναικών που επιλέχθηκαν προσεκτικά για να μην κάνουν δύσκολες ερωτήσεις» γράφουν τα μέσα, την ώρα που Ρωσίδες μητέρες και σύζυγοι, οι οποίες δεν συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, εξοργίστηκαν για τον ντροπιαστικό τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν τις απέφυγε. Δεν έχει γίνει σαφές αν ο Πούτιν συνάντησε τη μητέρα κάποιου από τους Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι ταυτοποίησαν γρήγορα ορισμένες από τις γυναίκες που επιλέχθηκαν για να συναντήσουν τον Πούτιν ως γνωστές «πιστές» του προέδρου. Ο Αμπάς Γκαλιάμοβ, πολιτικός αναλυτής και πρώην συγγραφέας ομιλιών του Πούτιν, δήλωσε: «Αυτό είναι, προφανώς, ντροπή»

Μία από τις γυναίκες, η Ναντέζντα Ουζάνοβα από το Αμπακάν και μέλος μιας υπερπατριωτικής ομάδας με την ονομασία «Combat Brotherhood», είχε εμφανιστεί προηγουμένως σε εκδήλωση με τον Πούτιν να τραγουδά τον ρωσικό εθνικό ύμνο στην Κόκκινη Πλατεία, αφότου προσάρτησε με παράνομο τρόπο τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Στην στημένη συνάντηση συμμετείχε και η Άννα Γκερούσοβα που πιστεύεται ότι είναι η σύζυγος ενός στρατιωτικού επιτρόπου από το Ροστόφ.

Ακόμη μία, η Ιρίνα Τας-Ολ, είναι πιστή αξιωματούχος της περιφερειακής κυβέρνησης και δεν είναι σαφές ότι έχει παιδιά σε ηλικία που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν στον πόλεμο. Μία ακόμη, η 50χρονη Όλγα Μπέλτσεβα, είναι εκπρόσωπος του φιλοπουτινικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».