Το κτίριο που στεγάζει τον θάλαμο αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Νατζβάιλερ – Στρούτχοφ, του μοναδικού σε γαλλικό έδαφος, στην προσαρτημένη Αλσατία, ανοίγει ξανά για το κοινό το Σάββατο ως χώρος μνήμης, ύστερα από 18 μήνες εργασιών αποκατάστασης.
«Είναι μια επιχείρηση αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι ανοικοδόμησης ή αναμόρφωσης, κατά την οποία (οι ειδικοί) παρενέβησαν με εξαιρετικά σχολαστικό τρόπο», δήλωσε την Πέμπτη (24/11) ο Πιέρ Ντιφούρ, επικεφαλής αρχιτέκτονας των ιστορικών μνημείων, ο οποίος επέβλεψε το έργο στη Γαλλία.
Μόλις 100 μέτρα μακριά από το στρατόπεδο όπου 52.000 εκτοπισμένοι από όλη την Ευρώπη είχαν εγκλειστεί από τον Μάιο του 1941 μέχρι τον Απρίλιο του 1945, το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο θάλαμος αερίων ήταν αρχικά αποθήκη τροφίμων και αίθουσα χορού του παρακείμενου πανδοχείου.
Το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νατζβάιλερ – Στρούτχοφ ήταν ένα από τα πιο φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, με 22.000 νεκρούς, κυρίως από την εξάντληση, την πείνα και την απάνθρωπη μεταχείριση.
Την 1η Αυγούστου του 1943, 86 Εβραίοι που είχαν επιλεγεί στο Άουσβιτς, οδηγήθηκαν στον θάλαμο αερίων της Αλσατίας, προκειμένου να αποτελέσουν μια συλλογή σκελετών, στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξόντωση όλων των Εβραίων, η οποία οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Αυτά τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν κυρίως από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ανατομίας του Reichsuniversität (Πανεπιστήμιο του Ράιχ) του Στρασβούργου, Άουγκουστ Χιρτ.
Στο εσωτερικό του κτιρίου, η ανακαίνιση του οποίου στοίχισε 1,6 εκατ. ευρώ, ο επισκέπτης περνά από τρία δωμάτια πριν φθάσει στον μικρό θάλαμο αερίων των 9 τετραγωνικών μέτρων, με τα λευκά πήλινα σκεύη.
Η ξενάγηση είναι δομημένη γύρω από τις επεξηγηματικές γυάλινες προθήκες και αντικείμενα της εποχής, όπως ένας σωλήνας συνδεδεμένος με τον θάλαμο αερίων, ένα σημειωματάριο του Χιρτ, μια βέρα ενός Εβραίου θύματος.
Οκτώ τσιγγάνοι θα πεθάνουν επίσης από τα πειράματα που διενεργήθηκαν στον θάλαμο αερίων του Στρούτχοφ.
Τον περασμένο Μάιο, το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου έκανε μια απογραφή γι’ αυτά τα ναζιστικά χρόνια σε μια έκθεση 500 σελίδων, όπου τελικά ρίχτηκε φως στη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής στα «εγκλήματα πολέμου».
«Το άνοιγμα αυτού του χώρου θα επιτρέψει να συμπληρωθεί ο κρίκος που έλειπε από όλη αυτή τη δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Γκιγιόμ ντ’ Αντλό, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκτοπισμένων Αγωνιστών της Αντίστασης – Στρούτχοφ, του μνημείου του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης που δέχεται 200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.