Δικαστήριο της Αλγερίας καταδίκασε σε θάνατο συνολικά 49 άτομα, γιατί λίντσαραν ζωντανό και στη συνέχεια έκαψαν έναν τραγουδιστή, τον οποίο είχαν κατηγορήσει άδικα. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Τζαμάλ Μπεν Ισμαήλ, ενός τραγουδιστή από τη Μιλιάνα, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών που στοίχισαν τη ζωή σε 90 ανθρώπους τον Αύγουστο του 2021. Αφού πήγε στην Καβυλία, ο Μπεν Ισμαήλ δέχτηκε επίθεση από δεκάδες νεαρούς από το χωριό Λαρμπάα Νατ Ιράτεν που τον έκαψαν ζωντανό, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στη δίκη.
Η θανατική ποινή προβλέπεται στον ποινικό κώδικα της Αλγερίας, όμως δεν εφαρμόζεται από το 1993. Οι κατηγορούμενοι διώκονταν για «τρομοκρατικές και ανατρεπτικές ενέργειες εναντίον του κράτους και της εθνικής ενότητας» και «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης». Άλλοι 28 συγκατηγορούμενοί τους καταδικάστηκαν σε ποινές από δύο μέχρι 10 χρόνια κάθειρξης ενώ 17 απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.
Το δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον αρχηγό του Κινήματος Αυτοδιάθεσης της Καβυλίας (MAK – θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από τις αλγερινές αρχές), τον Φερχάτ Μεχενί, σε ισόβια κάθειρξη για κατηγορίες που σχετίζονται με τον φόνο του Μπεν Ισμαήλ. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε άλλους τέσσερις συγκατηγορούμενούς του, μεταξύ των οποίων και στον αναπληρωτή του, τον Μπραχίμ Μπαλαμπέρ.
Οι αλγερινές αρχές κατηγορούν το αυτονομιστικό κίνημα για τις πυρκαγιές και την αποτρόπαιη δολοφονία του καλλιτέχνη. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες παραδέχτηκαν ότι ήταν μέλη του ΜΑΚ, σύμφωνα με τις βιντεοσκοπημένες ομολογίες τους που μεταδόθηκαν από τα αλγερινά τηλεοπτικά κανάλια.
Αφού έμαθε πως τον υποψιάζονταν ότι είχε βάλει φωτιά σε ένα δάσος, ο 38χρονος Τζαμάλ Μπεν Ισμαήλ πήγε στην αστυνομία. Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα πλήθος να έχει περικυκλώσει ένα φορτηγάκι της αστυνομίας και να βγάζει από αυτό τον τραγουδιστή. Ο Μπεν Ισμαήλ ξυλοκοπήθηκε και κάηκε ζωντανός, ενώ νεαροί τραβούσαν σέλφι μπροστά στο πτώμα του και στη συνέχεια τις ανέβασαν στο διαδίκτυο.
Κάποιοι από εκείνους που τραβούσαν σέλφι προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη τους, όμως χρήστες του διαδικτύου απ’ όλη τη χώρα συγκέντρωσαν το υλικό, ώστε το έγκλημα να μη μείνει ατιμώρητο. Οι φωτογραφίες των ανθρώπων αυτών κυκλοφόρησαν ευρέως στο Ίντερνετ ενώ ζητήθηκε ακόμη και από τους «χαράγκα», τους επίδοξους παράτυπους μετανάστες, να μην επιτρέψουν να επιβιβαστούν μαζί τους σε λέμβους για να φύγουν από τη χώρα.