Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) δήλωσαν σήμερα ότι «εκφράζουν τη λύπη τους με τους εντονότερους όρους» για την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Στη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε σήμερα, αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υπήρξαν και άλλες απόψεις.
Τονίζεται ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» φέτος, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μπάιντεν και Σούνακ καταδικάζουν τους «βάρβαρους» βομβαρδισμούς αμάχων από τη Ρωσία
Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στηλίτευσαν σήμερα τους «βάρβαρους» βομβαρδισμούς αμάχων από τον στρατό της Ρωσίας στην Ουκρανία, με φόντο την περαιτέρω αύξηση της έντασης μετά τις εκρήξεις στην Πολωνία.
«Καθώς οι ηγέτες όλου του κόσμου συναντώνται εδώ στο Μπαλί για να επιδιώξουν να προχωρήσουμε προς την ειρήνη, ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν πλήττει άμαχους, παιδιά, γυναίκες, είναι (…) βάρβαρο», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά την έναρξη συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο νησί της Ινδονησίας.
Ο κ. Σούνακ δήλωσε πως «συμφωνεί» με αυτόν τον χαρακτηρισμό, ενώ αναφέρθηκε στην «εταιρική σχέση» του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «εναντιωνόμαστε στις βάρβαρες ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Η πτώση πυραύλου σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους χθες έγινε εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών υποδομών.
Αν και το Λονδίνο θεωρεί την Ουάσιγκτον τον πιο στενό εταίρο του, η σχέση τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας του Brexit, αντιμετώπισε προβλήματα.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν -ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει υπερήφανος για τις ιρλανδικές του ρίζες- βλέπει με κακό μάτι την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει μονομερώς το ειδικό καθεστώς μετά το Μπρέξιτ που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανησυχεί πως θα υπονομευτεί η συμφωνία ειρήνης του 1998, που έβαλε τέλος στη σύγκρουση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Η Μόσχα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των προσπαθειών σταθερότητας της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας»
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, δήλωσε πως η Μόσχα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των προσπαθειών για την εξασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας στη διατροφική ασφάλεια.
Στην περίπτωση που υλοποιηθούν δηλώσεις της Δύσης, σχετικά με εξαιρέσεις των ρωσικών εξαγωγών ειδών διατροφής από τις κυρώσεις, “όλα θα συνεχιστούν σε κανονικές συνθήκες”, για τη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο ίδιος υφυπουργός.
Η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εκπνέει το Σάββατο.