Η αλβανική μαφία αναπτύσσεται ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί σε αρκετές αγορές και πλέον έχει βρει «τη χήνα με τα χρυσά αυγά» στην κοκαΐνη που διακινούν στην Ευρώπη τα καρτέλ. Το συγκεκριμένο εμπόριο δεν ήταν ποτέ πιο επικερδές από όσο είναι τώρα, αφού μόνο το 2017 η λιανική αγορά άγγιξε τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ στη γηραιά ήπειρο, κάτι που σημαίνει αύξηση 60% σε σχέση με το 2013.
Αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις από την Αλβανία λοιπόν, σταματούν να θεωρούνται νέες στο χώρο του εγκλήματος και μεταμορφώνονται σε ρυθμιστές, με την αληθινή τους εικόνα να μην έχει καμία σχέση, με εκείνη που παρουσιάζεται σε χολιγουντιανές ταινίες πχ. Taken.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Insight η αλβανική μαφία έχει «σημαντικό ρόλο στη χονδρική διακίνηση κοκαΐνης» και είναι σημαντικός παίκτης στη Βρετανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές του συγκεκριμένου ναρκωτικού. Εκπρόσωπος της Βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος διευκρινίζει πως οι Αλβανοί μαφιόζοι είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης κατά την οποία συμμορίες από τα Βαλκάνια έχουν τραβηχτεί στη διακίνηση κοκαΐνης λόγω των «μεγαλύτερων κερδών» της.
Μέσω πλοίων που ξεκινούν από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από μέρη που παράγεται το εν λόγω ναρκωτικό, φέρνει την κοκαΐνη απευθείας στην Ευρώπη σε μεγάλα λιμάνια, όπως στην Ολλανδία και τη Βρετανία.
Έτσι, δεν ελέγχει μόνο τη διακίνηση, αλλά και την παράδοση, εκτοπίζοντας την παραδοσιακή μαφία της Ιταλίας και της Ισπανίας. Σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να θεωρηθεί η «Ευρωπαία παραγωγός» του συγκεκριμένου ναρκωτικού, αφού χάρη σε αυτή καταφθάνει σε μεγάλες ποσότητες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Φτώχεια, φιλίες και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών
Η σχέση με τη διακίνηση κοκαΐνης που έχει η αλβανική μαφία οφείλεται σε τρεις λόγους, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί οι «ιδανικές συνθήκες». Αρχικά, η Αλβανία είναι ένα φτωχό κράτος με μεγάλη διασπορά και αναπτύσσεται πρόσφατα, βασιζόμενο στα χρήματα που στέλνει η διασπορά. Έτσι, δεν είναι μόνο εύκολο να στρατολογηθούν μέλη και να διαφθαρούν αξιωματούχοι, αλλά και να δικαιολογηθούν οικονομικές δοσοληψίες, που δεν θα τραβήξουν τα βλέμματα των αρχών.
Έπειτα, οι Αλβανοί μαφιόζοι ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται το ‘90 και δίπλα στην ιταλική μαφία που μεσουρανούσε, με διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο. Έτσι, από τη θέση του «στρατιώτη» έμαθαν τη δουλειά και ταυτόχρονα ανέπτυξαν φιλίες με τα καρτέλ, τους παραγωγούς της κοκαΐνης. Παραδείγματος χάριν, Αλβανοί εγκληματίες που στρατολογήθηκαν τη δεκαετία του 1990 από την ιταλική οργάνωση Ndrangheta της Καλαβρίας, χρησιμοποιούν τις διασυνδέσεις που απέκτησαν τότε με τους ναρκέμπορους της Λατινικής Αμερικής.
Παρόλα αυτά, υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος, που είναι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, η έμφαση των αρχών κυρίως σε βίαιες εγκληματικές οργανώσεις και χτυπήματα που έκαναν στην τροφοδοσία των ναρκωτικών, χωρίς να αλλάζουν οι συνθήκες που ωθούν στην εγκληματικότητα, οδήγησαν το οργανωμένο έγκλημα στην αναζήτηση νέων παικτών.
Η Τζούλια Μπάξτον, καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ξεκαθαρίζει πως η Αλβανία είναι άλλο ένα θύμα ενός «απόκρυφου» παγκόσμιου συστήματος ελέγχου ναρκωτικών, που προσπαθεί να «αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ζήτησης» στις πλουσιότερες χώρες. «Αυτό που βλέπουμε στην Αλβανία είναι αυτό που βλέπουμε στην Κεντρική Αμερική, είναι αυτό που έχουμε δει στη Δυτική Αφρική», είπε. Έτσι, υποστήριξε ότι οι διεθνείς νόμοι για τα ναρκωτικά έχουν οδηγήσει σε έμφαση στις επιχειρήσεις ασφαλείας και τις κατασχέσεις, χωρίς να αντιμετωπίζονται οι οικονομικές επιπτώσεις – το δέλεαρ των απότομων κερδών σε ένα πλαίσιο φτώχειας – που αναγκάζουν τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ενταχθούν στο εμπόριο ναρκωτικών.
Η αληθινή εικόνα του Αλβανού μαφιόζου
Η στερεοτυπική εικόνα της αλβανικής μαφίας, είναι άτομα που θέλουν να δείχνουν μαφιόζοι και να προωθούν τον εγκληματικό τρόπο ζωής τους, ενώ τους αρέσει να καταφεύγουν συνέχεια στη βία για να επιλύσουν οποιοδήποτε ζήτημα. Η πραγματικότητα όμως, είναι τελείως διαφορετική.
Με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις -κυρίως σε κεντρικές πόλεις, όπως το Λονδίνο- απαρτίζεται από μέλη με χαμηλό προφίλ, που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τραβήξουν τα βλέμματα. Έτσι, μπορεί να είναι από οδηγοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι ναύτες και επιχειρηματίες.
Παράλληλα, καταφεύγουν σε λίγες περιπτώσεις στη χρήση βίας και με χτυπήματα ακριβείας, αφού δεν επιδιώκουν περισσότερα προβλήματα. Ειδικά, από τη στιγμή που ήδη δραστηριοποιούνται με παράνομες δραστηριότητες, που αποφέρουν μεγάλα κέρδη, χωρίς όμως να έχουν το μονοπώλιο ή τον απόλυτο έλεγχο.
Μάλιστα, δεν δρουν μόνοι τους, αλλά συνεργάζονται και με άλλες μαφίες, ιδιαίτερα εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, όπως από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. «Αυτός ο μύθος από τα Βαλκάνια ότι οι άνθρωποι θα πολεμούσαν ο ένας τον άλλον με βάση την εθνικότητα, δεν εκδηλώνεται και τόσο πολύ όσον αφορά αυτές τις επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος», είπε ο Walter Kemp, από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος.
Πλέον, η αλβανική μαφία είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες εγκληματικές ομάδες της Ευρώπης χάρη στην κοκαΐνη, ενώ έχει τις ευλογίες του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο ψάχνει άτομα για τις δουλειές του, ώστε να κερδίσει χρήματα.