«Όπως συμβαίνει συχνά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν εκεί για να πει τα άσχημα νέα. Την ημέρα που η Ρωσία ανακοίνωσε την υποχώρηση από την ουκρανική Χερσώνα, ο Ρώσος ηγέτης περιόδευε σε ένα νευρολογικό νοσοκομείο στη Μόσχα, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη μνημειώδη απόφαση», γράφει ο βρετανικός Guardian σε ανάλυσή του με τίτλο: Ο Πούτιν «δεν βιάζεται» καθώς η υποχώρηση από τη Χερσώνα σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής.
Ήταν αντιθέτως ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, και ο διοικητής του στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, εκείνοι που εξήγησαν ότι η διατήρηση της Χερσώνας δεν ήταν πλέον δυνατή.
Η σιωπή του Πούτιν έγινε ακόμη πιο εκκωφαντική την Πέμπτη, καθώς το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στην καθημερινή του ενημέρωση ότι «σε αυστηρή συμφωνία με το εγκεκριμένο σχέδιο» άρχισε να υποχωρεί από τη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που κατέλαβε η Μόσχα από την αρχή του πολέμου.
«Ο Πούτιν δεν θέλει να είναι εκείνος που θα μεταφέρει για τα άσχημα νέα και να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την υποχώρηση», υποστηρίζει πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε θέματα Άμυνας, υπό καθεστώς ανωνυμίας για να αποφύγει αντίποινα. «Δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά του με την αποτυχία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια», προσθέτει ο αξιωματούχος υπενθυμίζοντας τη στρατιωτική υποχώρηση των Ρώσων από τη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας, στην ανακοίνωση της οποίας και πάλι ο Πούτιν ήταν απών.
Ειδικοί που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Πούτιν λένε ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει τη Χερσώνα, υποδηλώνει επίσης μια υπενθύμιση της ετοιμότητάς του να κάνει τακτικές παραχωρήσεις όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
«Είναι λάθος να λέμε ότι ο Πούτιν δεν υποχωρεί ποτέ ή δεν υποχωρεί. Αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι ρεαλιστής», υποστηρίζει από την πλευρά της η Τατιάνα Στανοβάγια, πολιτική αναλύτρια στην «R Politik», μια εταιρεία ανάλυσης.
Ο πρώην αξιωματούχος της ρωσικής άμυνας τονίζει επίσης ότι, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, εκθέτει περαιτέρω τη δεινή στρατιωτική κατάσταση της Μόσχας σχετικά με τις χερσαίες δυνάμεις του στο ουκρανικό μέτωπο, την οποία όμως δεν μπορούσε με τίποτα να αγνοήσει ο Πούτιν.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία θα δυσκολευόταν να κρατήσει τη Χερσώνα καθώς δεν μπορούσε πλέον να υποστηρίξει τα στρατεύματά της που, ως επί το πλείστον, είχαν αποκοπεί από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.
«Ο Πούτιν έφτασε απλά στο σημείο που δεν μπορούσε πλέον να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του Σουροβίκιν. Απλά, τώρα, ο ουκρανικός στρατός έχει το “πάνω χέρι” στη Χερσώνα», προσθέτει.
Η απόφαση για απόσυρση φαίνεται λοιπόν να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο σκέψης του.
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της ρωσικής άμυνας, που δεν κατονομάζεται και υποστηρίζει ότι είναι σε τακτική επαφή με πρώην συναδέλφους του, ο Πούτιν σκοπεύει να «παγώσει» τη σύγκρουση έτσι ώστε ο κατεστραμμένος στρατός του να ανασυνταχθεί αλλά και να εκπαιδεύσει τον μεγάλο αριθμό των νεοσύλλεκτων στρατιωτών του, που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν τις 300.000 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.
«Ο Πούτιν δεν βιάζεται να τελειώσει τον πόλεμο. Θεωρεί ότι αυτό είναι μια μακρά σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με τη Δύση», λέει. «Είναι από τη φύση του οπορτουνιστής. Η στρατηγική του τώρα είναι να δει πώς έχουν τα πράγματα μέχρι το τέλος του χειμώνα και μετά να επανεκτιμήσει τη στρατηγική του», προσθέτει.