Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ αντιμετώπισε επιφυλακτικά την απόσυρση από την ουκρανική πόλη της Χερσώνας των ρωσικών στρατευμάτων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη χθες Πέμπτη. «Καταγράψαμε τη ρωσική ανακοίνωση περί υποχώρησης από τη Χερσώνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στο πεδίο τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, έχοντας πλάι του την Τζόρτζα Μελόνι, την επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής του NATO τόνισε πως η Ρωσία συνεχίζει να δυσκολεύεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. «Αυτό που είναι σαφές είναι πως η Ρωσία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση κι αν (σ.σ. οι δυνάμεις της) εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, θα πρόκειται για ακόμη μια νίκη για την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες βράδυ ότι ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν 40 τοποθεσίες γύρω από τη Χερσωνα καθώς ο στρατός της Ρωσίας αποσύρεται, την επομένη της ανακοίνωσης της Μόσχας πως μονάδες της που ήταν αναπτυγμένες στη Χερσώνα θα εγκαταλείψουν αυτή την πόλη καίριας σημασίας.

Today we have good news from the south. The number of Ukrainian flags returning to their rightful place in the framework of the ongoing defense operation is already dozens. 41 settlements were liberated. I thank all our heroes who make this advance possible.But, rejoicing, we should all remember now and always what this movement means, we should remember that every step of our defense forces is the lives of our warriors. Lives given for freedom for Ukrainians. Everything that is happening now has been achieved by months of fierce struggle. It was achieved through courage, pain, and loss. It's not the enemy leaving. It is the Ukrainians who drive the occupiers out at a heavy cost. Just as in the east of our country, in the Kharkiv region. Just as before, in the north – Kyiv region, Sumy region, Chernihiv region. Now – Mykolaiv region, Kherson region. We have to go all the way – on the battlefield and in diplomacy – for our flags, Ukrainian flags, and never again enemy tricolors.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, November 10, 2022

«Ο αριθμός των ουκρανικών σημαιών που επέστρεψαν εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αμυντικής επιχείρισης έχει φθάσει ήδη τις δεκάδες», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω «χιλιάδες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και πυρομαχικά».

Σε περίπου 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα οι Ρώσοι έχουν εγκατασπείρει νάρκες, συμπλήρωσε ο κ. Ζελένσκι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μικολάιφ, ο Βιτάλι Κιμ, ανέφερε πως η κοινότητα Τσορνομπάγιβκα βρίσκεται πλέον στα χέρια του ουκρανικού στρατού, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε σιωπηλοί, όλα αυτά είναι στρατιωτικά ζητήματα», εξήγησε.

Ο ηγέτης της ρωσικής ομόσπονδης δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτήρισε την υποχώρηση από τη Χερσώνα «σωστή αλλά δύσκολη απόφαση».

Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, γλίτωσε χιλιάδες στρατιώτες από de facto περικύκλωση, έκρινε ο κ. Καντίροφ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν καταστροφές στη Χερσώνα αποχωρώντας. Πέρα από τηλεοπτικό κέντρο, καταστράφηκαν επίσης κεραίες της ραδιοφωνίας και συστήματα θέρμανσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε η Ουκραΐνσκα Πράβντα. Η ηλεκτροδότηση είναι κομμένη, όπως και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ αρκετές γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό είχαν ήδη ανατιναχτεί, κατά δημοσιεύματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στην επαρχία της Χερσώνας, όπου εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις αρχές Οκτωβρίου. Την προέλασή τους βοήθησε το ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν σε κάποιους τομείς.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου αποφάσισε προχθές Τετάρτη οι ρωσικές μονάδες να αποσυρθούν από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, εξηγώντας πως ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός τους καθώς καταστράφηκαν πολλές γέφυρες από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί.

Στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ουκρανοί στρατιώτες με σημαία που γράφει "Δόξα στην Ουκρανία"

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν στην Ουκρανία νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, κατά τους αριθμούς του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το κόστος της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο έχει φθάσει τα 19,3 δισ. δολάρια από την έναρξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Avenger, φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και πυραύλους για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Hawk, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Σεούλ για την αγορά ποσότητας οβίδων του πυροβολικού προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει οι ανάγκες του πυροβολικού της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, παρότι η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση επιμένει πως ο τελικός χρήστης των πυρομαχικών θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ και ότι η πολιτική της να μη χορηγεί θανατηφόρα βοήθεια στο Κίεβο δεν έχει αλλάξει.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει να αγοράσει οβίδες 155 χιλιοστών για να σταλούν στην Ουκρανία.

Εξήγησε πως η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί ήδη από το Κογκρέσο καλύπτει το κόστος, ενώ σημείωσε πως δεν είναι σαφές το εάν τα πυρομαχικά θα σταλούν στην ουκρανική επικράτεια από το αμερικανικό έδαφος ή όχι.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, πάντως, επέμεινε πως η θέση του, που είναι να μη χορηγεί θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διεξάγονται «με προϋπόθεση πως οι ΗΠΑ θα είναι ο χρήστης» των πυρομαχικών.

«Για να καλυφθούν οι ελλείψεις στα αποθέματα πυρομαχικών 155 χιλιοστών στις ΗΠΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και κορεατικές εταιρείες για την εξαγωγή πυρομαχικών», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η ειδησεογραφία σχετικά με τη συμφωνία ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη σύναψή της.

Παρότι εξαιρετικά στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα θέλει να αποφύγει να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, για οικονομικούς λόγους και εξαιτίας της επιρροής που μπορεί να ασκήσει η Μόσχα στη Βόρεια Κορέα.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους ενήμερους για τις διαπραγματεύσεις, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως αυτό που συζητείται είναι η αγορά 100.000 οβίδων 155 χιλιοστών που θα παραδοθούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καλέσει επανειλημμένα τη Νότια Κορέα να στείλει όπλα και πυρομαχικά στη χώρα του.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ διαβεβαίωσε ότι η Σεούλ δεν έχει προμηθεύσει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την προειδοποίηση του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν πως κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε τις διμερείς σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες κατά τις οποίες η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Ρωσία «μεγάλη» ποσότητα οβίδων προς χρήση στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ το διέψευσαν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτος γνωστός θάνατος Ιάπωνα στη σύρραξη

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, Ιάπωνας που μαχόταν στο πλευρό στρατιωτικών της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Τόκιο· πρόκειται για το πρώτο θύμα αυτού του πολέμου από την Ιαπωνία.

Ο νεαρός -περίπου είκοσι ετών- σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μάχης, εξήγησε στον Τύπο ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για τον πρώτο ιάπωνα υπήκοο που γίνεται γνωστό ότι πέθανε στην Ουκρανία «από την έναρξη της εισβολής (της Ρωσίας) τον Φεβρουάριο».

Ιάπωνες διπλωμάτες βρίσκονται στη διαδικασία «να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια» για να της προσφέρουν «την απαραίτητη συνδρομή», ανέφερε ο κ. Ματσούνο.

Οι ιαπωνικές αρχές δεν έδωσαν καμία άλλη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Jiji, ήταν μέλος μονάδας που συμμετέχει στην ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο.

Για μήνες, η ιαπωνική κυβέρνηση καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Έχει αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο την οδηγία της εναντίον των ταξιδιών στη χώρα.

Τον Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι προσκάλεσε εθελοντές από όλο τον κόσμο να πάνε και να ενταχθούν στη «διεθνή λεγεώνα», να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Περίπου 20.000 ξένοι εθελοντές, κυρίως από κράτη της Ευρώπης, ανταποκρίθηκαν τον Μάρτιο στο κάλεσμα του Κιέβου, είχε δηλώσει τότε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ουκρανός ΥΠΕΞ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Μόσχα, η οποία χαρακτηρίζει τους ξένους που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες «μισθοφόρους», υπολόγιζε τον Ιούνιο ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε περίπου 7.000 και διαβεβαίωνε πως 2.000 εξ αυτών σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Πολλοί ξένοι μαχητές είναι εξάλλου αιχμάλωτοι πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές στην Ταϊπέι ανακοίνωσαν πως υπήκοος Ταϊβάν, 25 ετών, που συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία, επίσης στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, σκοτώθηκε σε μάχη. Επρόκειτο για τον πρώτο γνωστό θάνατο Ταϊβανέζου στη σύρραξη.