Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου προκάλεσε τον ταχύτερο και μεγαλύτερο εκτοπισμό αμάχων παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Κάπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» από το ξέσπασμα του πολέμου, τόνισε ο Φιλίπο Γκράντι, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες Τετάρτη.
«Οι Ουκρανοί οδεύουν να αντιμετωπίσουν έναν από τους πιο σκληρούς χειμώνες στον κόσμο με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο κ. Γκράντι στην παρέμβασή του, καλώντας «να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος».
Σύμφωνα με τον Ιταλό, «η καταστροφή εξαιτίας των πληγμάτων σε πολιτικές υποδομές, που εκτυλίσσεται την ώρα που μιλάμε, κάνει γρήγορα την αντίδραση των ανθρωπιστικών οργανώσεων να μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών».
Εξαιτίας των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές, η ουκρανική κυβέρνηση παρότρυνε πρόσφατα τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα πριν από την άνοιξη του 2023.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της UNHCR, πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας ζήτησαν προστασία στο εξωτερικό, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στην Πολωνία και πάνω από 1 εκατ. στη Γερμανία.
Σφοδρές μάχες σε Μπαχμούτ και Σολεντάρ
Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε χθες (2/11) λόγο για νέες σφοδρές μάχες στις πόλεις Μπαχμούτ και Σολεντάρ, στο Ντονμπάς (ανατολικά).
«Δεκάδες επιθέσεις» απωθήθηκαν μέσα σε μια ημέρα, δήλωσε χθες στην ουκρανική τηλεόραση η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.
Κάθε φορά που οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν ο ουκρανικός στρατός αντιδρά εξαπολύοντας αντεπίθεση, διαβεβαίωσε.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ο στρατός της Ρωσίας συνεχίζει να πλήττει υποδομές σε ουκρανικές περιφέρειες χρησιμοποιώντας πυραύλους και ιρανικά UAVs.
Κατά τις αρχές στην περιφέρεια Χάρκοβο, πέντε γυναίκες και δυο άνδρες τραυματίστηκαν σε τέτοιες επιθέσεις. Τέσσερις κατοικίες, δύο πολυκατοικίες και εμπορικό κατάστημα χτυπήθηκαν από το ρωσικό πυροβολικό, πρόσθεσαν.
Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην αναρτούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τους αγνοούμενους στρατιώτες
Η ουκρανική κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να μην αναρτούν στο διαδίκτυο λεπτομέρειες για αγνοούμενους στρατιώτες ή πολίτες, γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να βοηθήσουν τους Ρώσους να εντοπίζουν τους «πολύτιμους» αιχμαλώτους αλλά και ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν τη σύλληψη.
Η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να συλλέξουν πληροφορίες, ιδίως για στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται. «Γιατί είναι επικίνδυνες αυτές οι αναρτήσεις; Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο άτομο μπορεί όντως να είναι αιχμάλωτο, αλλά ο εχθρός να θεωρεί ότι είναι πολίτης», έγραψε στο Telegram.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ο «αγνοούμενος» απλώς να κρύβεται στα κατεχόμενα εδάφη και να αναζητά έναν τρόπο για να επιστρέψει στο σπίτι του. «Αναρτώντας δεδομένα και φωτογραφίες αυτών των ανθρώπων δίνετε στον εχθρό ένα σημείο αναφοράς για τις έρευνές του», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Μαλιάρ, η δημοσίευση λεπτομερειών για τη ζωή, τις πολιτικές απόψεις, τις κοινωνικές επαφές ή το εργασιακό ιστορικό των αγνοούμενων περιπλέκει τη διαδικασία εξασφάλισης της απελευθέρωσής τους και συχνά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Ενθαρρύνεται ο εχθρός να εξετάζει εξονυχιστικά έναν συγκεκριμένο άτομο και, ως αποτέλεσμα, τα αιτήματα για την ανταλλαγή (των αιχμαλώτων) αυξάνονται και η ίδια η διαδικασία περιπλέκεται», επέμεινε.
Οι Ουκρανοί που ανησυχούν γιατί δεν μπορούν να εντοπίσουν κάποιον δικό τους άνθρωπο θα πρέπει να απευθύνονται στην ειδική μονάδα του υπουργείου Άμυνας η οποία ασχολείται με τους αιχμαλώτους πολέμου, είπε η υφυπουργός υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα η Ρωσία έχει ανταλλάξει περίπου 1.030 Ουκρανούς αιχμαλώτους, άνδρες και γυναίκες.