Την παραίτησή της από την ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας ανακοίνωσε η Λιζ Τρας από τη Ντάουνινγκ Στρίτ χθες το απόγευμα, Πέμπτη (20/10). Η Τρας είχε αναλάβει την πρωθυπουργία πριν από μόλις 45 ημέρες και αποτελεί πλέον την πρωθυπουργό με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας. Απολαμβάνοντας τις διακοπές του στην Ελλάδα, ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί η Λιζ Τρας Ντάουνινγκ Στριτ. Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο πρόεδρος της επιτροπής του 1922, συγκέντρωσε στο γραφείο του εκατοντάδες επιστολές των Τόρις που ζητούσαν την αποπομπή της.

Οι πιο στενοί σύμμαχοι της πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας, ήξεραν ότι το τέλος πλησίαζε όταν τα κινητά τους τηλέφωνα άρχισαν να «παίρνουν φωτιά» λίγο μετά τις 4 το πρωί. Η πρωθυπουργός έστελνε μηνύματα σε φίλους αργά το βράδυ, μετά από μια χαοτική μέρα στο Γουέστμινστερ καθώς απέλυσε τον υπουργό εσωτερικών της και στη συνέχεια παρακαλούσε τον αρχηγό της Whip να μην παραιτηθεί. Με την αποπομπή του στενού της συνεργάτη και «αρχιτέκτονα» του μίνι προυπολογισμού – η Τρας ανακοίνωσε ότι παγώνει το εμβληματικό της σχέδιο για τη μείωση του εταιρικού φόρου. Δείχνοντας στους βουλευτές των Συντηρητικών ότι θυσιάζει του Κουαρτένγκ για να σώσει την πρωθυπουργία της, τα στελέχη των Τόρις έχασαν πλέον κάθε εμπιστοσύνη που της είχαν.

Εν μέσω συγκλονιστικών σκηνών το βράδυ της Τετάρτης, βουλευτές ακούστηκαν να της φωνάζουν «Είναι χάος», μετά από μια ψηφοφορία που άφησε τους βουλευτές των αβέβαιους, για το αν θα τους εκδιώξουν από το κόμμα.

«Ακουγόταν τρομαγμένη από το πόσο γρήγορα πήγαιναν τα πράγματα», είπε ένας συνεργάτης της. «Αλλά πίστευε ότι μπορούσε να επιβιώσει» σημείωσε. «Το επόμενο πρωί η διάθεσή της είχε αλλάξει. Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι να στέλνεις μηνύματα σε ανθρώπους στις 4 το πρωί. Ήταν το σημείο που φάνηκε πως είχε συνειδητοποιήσει ότι μάλλον είχε τελειώσει». Έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, η διάθεση μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών ήταν επίσης σκοτεινή. Πρώτος στο μπλοκ ήταν ο βουλευτής του North Dorset Simon Hoare, ο οποίος εμφανίστηκε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 λίγο μετά τις 7 το πρωί για να εκδώσει μια καταδικαστική ετυμηγορία. «Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο – είναι μάχες σώμα με σώμα σε καθημερινή βάση», είπε. «Μπορεί να γυρίσει το πλοίο; Ναι, αλλά υπάρχουν περίπου 12 ώρες για να το κάνετε.», μεταδίδει η Dailymail.