Η Γεωργία και το Καζακστάν, δύο γειτονικές με τη Ρωσία χώρες, επιβεβαίωσαν σήμερα μεγάλη αύξηση των αφίξεων Ρώσων μετά την κήρυξη της επιστράτευσης στις 21 Σεπτεμβρίου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι αφίξεις Ρώσων στη Γεωργία έχουν σχεδόν διπλασιασθεί και φθάνουν στις 10.000 ημερησίως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας.
«Ο αριθμός έχει αυξηθεί σε περίπου 10.000 ημερησίως. Για παράδειγμα, ήταν 11.200 την Κυριακή και λιγότερο από 10.000 την Δευτέρα», έναντι 5.000-6.000 πριν από την κήρυξη της επιστράτευσης στην Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο.
Στα σύνορα της Γεωργίας, οι αρχές της ρωσικής περιοχής της Βόρειας Οσετίας παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι τεταμένη στο συνοριακό πέρασμα του Βέρχνι Λαρς.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσε την προσεχή εγκατάσταση στρατιωτικής υπηρεσίας επιστράτευσης στην μεθόριο ώστε να επιστρατεύονται οι έφεδροι που αποπειρώνται να διαφύγουν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καζακστάν στην κεντρική Ασία ανακοίνωσε ότι περί τους 98.000 ρώσοι πολίτες έχουν φθάσει στην χώρα από τις 21 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να δώσει αριθμητικά στοιχεία για τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ έδωσε την διαβεβαίωση ότι η χώρα του, παραδοσιακά σύμμαχος της Μόσχας που πάντως έχει λάβει αποστάσεις μετά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, θα προστατεύσει τους Ρώσους που διαφεύγουν στο Καζακστάν για να αποφύγουν στην επιστράτευση.
«Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί άνθρωποι έρχονται σε μας από την Ρωσία. Οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να φύγουν εξαιτίας μίας αδιέξοδης κατάστασης», δήλωσε ο Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ.
«Πρέπει να τους φροντίσουμε, να προστατεύσουμε την ασφάλειά τους», πρόσθεσε δραττόμενος και πάλι της ευκαιρίας για να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και για να ζητήσει τον σεβασμό της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, τη στιγμή που η Μόσχα οργανώνει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών μέσω «δημοψηφισμάτων».
«Η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους θα πρέπει να είναι απαραβίαστη, πρόκειται για μια βασική αρχή», υπογράμμισε.
«Στην άμεση γειτονιά μας μαίνεται ένας μεγάλος πόλεμος. Πρέπει να το θυμόμαστε, σκεφτόμενοι πάνω απ’ όλα την ασφάλειά μας», σημείωσε ο ίδιος.
Σύμμαχος της Ρωσίας και μέλος μιας οικονομικής και τελωνειακής ένωσης στην οποία συμμετέχει και η Μόσχα, το Καζακστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, καλλιεργεί σχέσεις και με τη Δύση και την Κίνα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξύπνησε σε κάποιους κατοίκους της χώρας φόβους ότι ενδέχεται να αποτελέσουν στο μέλλον στόχο των ρωσικών φιλοδοξιών, κυρίως επειδή στο Καζακστάν υπάρχει ρωσική μειονότητα.
Άλλωστε, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία επικαλούμενη μεταξύ άλλων ότι οι ρωσόφωνοι που ζουν στην ανατολική Ουκρανία «ήταν θύματα γενοκτονίας».