Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση, σε διάγγελμά του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Η Δύση δεν θέλει ειρήνη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, τόνισε ο Πούτιν και σημείωσε πως στόχος της Ρωσίας είναι να απελευθερώσει το Ντονμπάς. «Η Δύση έχει ξεπεράσει τα όρια στην επιθετικότητά της κατά της Ρωσίας», υπογράμμισε.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι υπέγραψε διάταγμα για τη μερική επιστράτευση, που ξεκινά σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται τις ρωσικές περιοχές και ισχυριζόμενος ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του και επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».
«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα», υπογράμμισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «απειλή» που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο», το οποίο στηρίζει οικονομικά η Δύση.
«Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η Δύση επιθυμεί «να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης» σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Πούτιν.
«Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί» και θα τεθεί σε ισχύ «σήμερα», εξήγησε.
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος της Μόσχας είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.
Η Ρωσία θεωρεί τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, ανεξάρτητα κράτη από το 2014. Η Μόσχα πλέον ελέγχει το 60% του Ντονέτσκ και τον Ιούλιο έθεσε υπό τον έλεγχό της σχεδόν το σύνολο του Λουχάνσκ.
Εξάλλου ο Πούτιν ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.
«Ανησυχητική κλιμάκωση» – υποχωρεί το ρούβλι
Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.
«Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.
Το ρούβλι υποχώρησε και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάγγελμα Πούτιν.
Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.
«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».
Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι’ αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».
Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.
Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ’ αυτή.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».
Οργή στη Δύση για τα «δημοψηφίσματα» των φιλορώσων
Στο μεταξύ, οργή έχουν προκαλέσει στη Δύση τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
H Ρωσία θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες Τρίτη (20/9) ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σε αυστηρό τόνο ήταν και το μήνυμα του καγκελαρίου της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του, που εγείρουν κίνδυνο καταστροφής της Ουκρανίας και της Ρωσίας, εάν αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, η Η Λιζ Τρας θα χρησιμοποιήσει την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Βρετανίας για να υποσχεθεί βοήθεια δισεκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη της Ουκρανίας την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, ενώ καταδίκασε τις ενέργειες της Κίνας κατά της Ταϊβάν πριν από την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η Τρας θα δεσμευτεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να παρέχει την ίδια ή μεγαλύτερη από το 2022 στρατιωτική βοήθεια (2,31 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ουκρανία για το 2023, διπλασιάζοντας την υποστήριξή της προς το Κίεβο μετά από την εισβολή της Ρωσίας.
Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι θα βοηθήσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.