Στην Ιταλία και την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, με τη χώρα να προσπαθεί να βγει από το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας. Ρυθμιστής των εξελίξεων σε μεγάλο βαθμό θα είναι και πάλι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Μετά τη σύσταση της Βουλής σε σώμα, σε δεκαπέντε ημέρες ο Ματαρέλα θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και θα αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, προφανώς, στην Τζόρτζια Μελόνι. Οι αυξημένες αρμοδιότητες του Ιταλού προέδρου του επιτρέπουν όμως να έχει λόγο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και να προβάλει, ενδεχομένως, βέτο επί ορισμένων ονομάτων. Συνέβη και με την πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε το 2018, με κάποιους ευρωσκεπτικιστές που ήθελαν να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί ακόμη και τώρα η διάθεση για τυχόν ακραίες επιλογές. Η ίδια η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας άλλωστε, έχει τονίσει ότι για το τεράστιας σημασίας υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να επιλέξει έναν τεχνοκράτη. Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, αυτή της η θέση οφείλεται και στο ότι το κόμμα της, δεν διαθέτει πολλά έμπειρα στελέχη. Ίσως όμως να οφείλεται και στον φόβο, ότι σε περίπτωση που βασιστεί μόνο στους συνεργάτες της, ίσως έρθουν στην επιφάνεια κάποιες επικίνδυνες συμπάθειες του παρελθόντος προς ακραία καθεστώτα, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της η Deutsche Welle.
Σε ρόλο εγγυητή ο Σέρτζιο Ματαρέλα
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο Σέρτζιο Ματαρέλα καλείται να αναλάβει ρόλο εγγυητή. Με στόχο να μην εκτροχιαστεί η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας, να μην εφαρμοστεί μία ακραία πολιτική για το μεταναστευτικό και να μην κλονιστεί η παραδοσιακή συνεργασία με το Παρίσι και το Βερολίνο. Στο προεδρικό μέγαρο, το Κυρινάλιο, κατά τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να απουσιάσουν το στρες και πολλή δουλειά.
Θα πρέπει να δούμε, τέλος, αν η ιταλική συντηρητική παράταξη θα προσπαθήσει να προχωρήσει, όπως ανήγγειλε, σε συνταγματική μεταρρύθμιση με έγκριση ημιπροεδρικού συστήματος. Αν, όντως, τα καταφέρει, ο πρόεδρος Ματαρέλα θα μπορούσε να υποχρεωθεί ή «να ωθηθεί» σε παραίτηση. Αλλά το όλο αυτό θέμα δεν είναι άμεσης επικαιρότητας.
«Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε»
Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε χθες σε ανάρτησή της στο Facebook:
«Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε. Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα το κάνουμε για όλους τους Ιταλούς, με στόχο να ενώσουμε αυτό τον λαό και να δώσουμε έμφαση σε όσα τον ενώνουν και όχι σε όσα τον διχάζουν. Θα δουλέψουμε με στόχο οι Ιταλοί να γίνουν και πάλι υπερήφανοι που είναι Ιταλοί».
«Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, η Ιταλία δεν θα εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές αρχές»
Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα δήλωσε πριν από λίγο ότι «το κόμμα του θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση στη βαθιά αυτή δεξιά και η Ιταλία δεν θα εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
«Η χώρα μας θα παραμείνει πιστή στο σύνταγμά της και στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα», τόνισε ο Λέτα προσθέτοντας πως η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται ότι θα είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον ικανοποεί και ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την γραμματεία του κόμματός του την ερχόμενη άνοιξη.
«Πληρώσαμε το ότι παραμείναμε επί πολλά χρόνια στην κυβέρνηση, θα ξεκινήσει διάλογος με την κοινωνία και για την δημιουργία ευρύτατου προοδευτικού μετώπου», είπε ο Λέτα.
Ο γραμματέας των Δημοκρατικών επέρριψε την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε.
«Θα υπερασπιστούμε τις συνταγματικές αξίες της χώρας μας»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και στη μελλοντική στάση του κόμματός του.
«Θα υπερασπιστούμε τις συνταγματικές αξίες της χώρας μας, με επίγνωση του ότι καταφέραμε να πείσουμε πολλούς ψηφοφόρους, τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος με υπέδειξε ανοικτά ως υπαίτιο της ήττας αυτής. Αλλά όταν καταγράφεται ήττα, καλό είναι ένας ηγέτης να μην ψάχνει εξιλαστήρια θύματα», πρόσθεσε.
Ο Τζουζέπε Κόντε προανήγγειλε ότι «αν η νέα κυβέρνηση πειράξει το κοινωνικό εισόδημα υπέρ των ανέργων, το κόμμα του θα ασκήσει όχι σκληρή, αλλά σκληρότατη αντιπολίτευση». Κάλεσε, δε, την συντηρητική παράταξη «να κατανοήσει πως όταν κάποιες δυνάμεις δεν εκπροσωπούν την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, καλό θα είναι να μην πειραματίζονται με προσπάθειες αλλαγής του Συντάγματος, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την πραγματική συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων».
«Δεν είμαστε το κόμμα της νότιας Ιταλίας, αλλά ένα κόμμα που κατέγραψε υψηλά ποσοστά στον Νότο. Κάτι που μας δίνει το δικαίωμα να συμβάλουμε ουσιαστικά στο να ξεπεραστεί το χάσμα Βορρά-Νότου και στο να υπάρξει μια πραγματική οικονομική ανάπτυξη στην Κάτω Ιταλία, βάσει πραγματικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο πρόεδρος των Πέντε Αστέρων.