Επί μήνες οι ΗΠΑ στέλνουν «ιδιωτικά μηνύματα» στη Μόσχα, προειδοποιώντας τη ρωσική ηγεσία για τις σοβαρές συνέπειες που θα ακολουθούσαν τη χρήση πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν στη Washington Post ότι τα μηνύματα υπογραμμίζουν αυτό που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του έχουν διατυπώσει και δημοσίως.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει γενικά αποφασίσει να κρατήσει τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος σκόπιμα ασαφείς, ώστε το Κρεμλίνο να ανησυχεί για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ουάσινγκτον, είπαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τις ευαίσθητες διαβουλεύσεις.
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετείχε σε «ιδιωτικές επικοινωνίες» με τη Μόσχα, αλλά οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιος μετέφερε τα μηνύματα και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι ΗΠΑ έστειλαν νέα μηνύματα στο Κρεμλίνο μετά την τελευταία ομιλία του Πούτιν, στην οποία κατέφυγε και πάλι σε πυρηνικές απειλές.
Χθες οι πυρηνικές απειλές συνεχίστηκαν από τη Μόσχα, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσία Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει πως οποιαδήποτε όπλα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Μόσχας, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση ουκρανικών εδαφών που θα ενσωματωθούν στη Ρωσία.
Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα, τα οποία οργανώνονται από διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις και από τις αυτονομιστικές αρχές σε μεγάλα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού εδάφους, θα λάβουν χώρα και πως «δεν υπάρχει επιστροφή».
«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί», δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.