Πόσο αξίζει ένα… ποντιακό μουστάκι; Τουλάχιστον 30.000 δολάρια, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σώζει ζωές.
Το μουστάκι του ομογενή Γιάννη Ευκαρπίδη από την Καμπέρα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, «κέρδισε» 30.000 δολάρια σε διαγωνισμό που στόχο έχει τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη αλλά και της κατάθλιψης στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας.

Κάθε χρόνο στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, χιλιάδες άνδρες της χώρας αφήνουν μουστάκι με στόχο να συλλέξουν χρήματα για το «Movember Foundation». Φέτος, στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος πολλοί ομογενείς.

Για τον Γιάννη Ευκαρπίδη φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά που συμμετείχε. Την πρώτη φορά που έλαβε μέρος ο Γιάννης και η παρέα του κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 10.000 δολάρια, τερματίζοντας σε παναυστραλιανό επίπεδο στην 12η θέση, τη δεύτερη χρονιά συγκέντρωσε 13.000 δολάρια περίπου και η θέση που έλαβε αυτός και η ομάδα του ήταν η 8η σε ολόκληρη την Αυστραλία. Πέρυσι, κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 11.000 δολάρια, ενώ φέτος τερμάτισε στην 4η θέση, αποφέροντας 30.000 δολάρια.

Ανάμεσα στους ομογενείς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ήταν ο Κρίστιαν Γεωργίου (15.000) και ο Κυριάκος Γολουζίδης (10.000).

Η εκστρατεία «Movember» ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια στην Αυστραλία με μία παρέα 30 φίλων που στόχο είχε την αφύπνιση της κοινής γνώμης σε θέματα υγείας που αφορούν τον ανδρικό πληθυσμό.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο θεσμός προσελκύει πάνω από 120.000 άνδρες ετησίως που συμμετέχουν αφήνοντας μουστάκι κατά τον μήνα Νοέμβριο για να μαζέψουν χρήματα.

Πέρυσι πάνω από 128.000 Αυστραλοί συμμετείχαν στη φιλανθρωπική εκστρατεία μαζεύοντας 21 εκατ. δολάρια!
Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 3.300 άνδρες χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο ένας στους έξι ενήλικες άνδρες θα περάσει από τον σκοτεινό κόσμο της κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του.