Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας με στόχο να περιορίσει τη δύναμη των τραπεζών και να δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες στους καταναλωτές.
Η αντιπολίτευση έσπευσε να τις χαρακτηρίσει «ασήμαντες» και χωρίς όφελος για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γουέίν Σουάν, τα μέτρα που εξήγγειλε έχουν ως κύριο στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και των μικρών δανειοδοτικών οργανισμών.
Μεταξύ άλλων, από του χρόνου όσοι θα συνάπτουν στεγαστικό δάνειο δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τέλη τερματισμού του δανείου τους. Σήμερα, το κόστος των τελών αυτών ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες δολάρια.
Ο καταναλωτής θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει προ της υπογραφής συμβολαίων δανείου ή χορήγησης πιστωτικής κάρτας μία συνοπτική περίληψη σε μία και μόνο σελίδα, με όλους τους όρους του δανείου, το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής και το ποσό του τόκου που θα πληρώσει κατά τη «ζωή» του δανείου. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των δανείων.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει τους μικρούς δανειοδοτικούς οργανισμούς, προσφέροντας εγγυήσεις για δάνεια συνολικού κόστους 4 δισ. δολαρίων Αυστραλίας.
Ο κ. Σουάν υπογράμμισε επίσης ότι θα δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή Θεμιτού Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή, προκειμένου αυτή να ερευνήσει την πιθανή ύπαρξη καρτέλ μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στη διαμόρφωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπολίτευσης, η πρακτική κάποιων μεγάλων τραπεζών να διοχετεύουν στα ΜΜΕ φήμες ότι πρόκειται να αυξήσουν το επιτόκιό τους, οδηγούσε και τις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική, μειώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό και οδηγώντας στη συλλογική αύξηση των επιτοκίων απ’ όλες τις μεγάλες τράπεζες.
Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας θα επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί πως οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαρκώς τη σημερινή τεχνολογία, για να αλλάξουν τον δανειοδοτικό οργανισμό με τον οποίο έχουν επισυνάψει δάνειο ή διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς πολλές καθυστερήσεις.