Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο επιβεβαίωσαν τα χθεσινοβραδινά exit poll, που έφερναν ως νικητή τον νυν πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) έλαβε ποσοστό 30,69%, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη αναδείχτηκε η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (DSK) με ηγέτη τον δήμαρχο της Πρίστινας Ίσα Μουσταφα, ο οποίος κατέλαβε ποσοστό 26,2%. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» που υποστηρίζει την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και αρνείται κάθε διάλογο με το Βελιγράδι, έλαβε το 12,78% των ψήφων. Ο συνδυασμός «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου» (ΑΑΚ), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράμους Χαραντινάι, έλαβε 10,89% και ο «Συνασπισμός για το νέο Κόσοβο» του επιχειρηματία Μπετζέτ Πατσόλι ήρθε πέμπτος με 7,85%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπέρασε το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.

Μετά την ανακοίνωση των exit poll, που τον αναδείκνυαν νικητή, ο Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι επιβραβεύτηκε η πολιτική που ακολούθησε από το 2007 μέχρι σήμερα.

«Ψηφίσαμε για το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον του Κοσόβου. Αναμένουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί γι’ αυτό ακριβώς ψήφισε σήμερα ο λαός μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να μας δεχτεί με ανοικτή την αγκαλιά της», ανέφερε ο Χασίμ Θάτσι μιλώντας σε οπαδούς του που πανηγύριζαν τη νίκη.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές κυμάνθηκε στο 47% και ήταν πολύ μικρότερη απ’ ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο δεν εξασφαλίζουν σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία και θα χρειαστεί και πάλι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να χειριστεί το διάλογο με το Βελιγράδι που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.