Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθεί το Κατάρ και θα πραγματοποιήσει συζητήσεις για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ντόχα αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Μισέλ αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ την Τρίτη, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή, τη Ρωσία, από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, με το κόστος ενέργειας της Ευρώπης να εκτοξεύεται καθώς οι ρωσικές ροές μειώθηκαν.
Η κρατική εταιρεία QatarEnergy, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με διάφορους ευρωπαίους αγοραστές, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί νέες συμφωνίες.
“Ο Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να συζητήσει και να επανεξετάσει περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, της ενεργειακής κρίσης, εκτός από μια σειρά άλλων θεμάτων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Παλαιστίνη-Ισραήλ”, δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ στο Reuters.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι ήδη αγωνίζονται να διαχειριστούν την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, φοβούνται ελλείψεις φυσικού αερίου το χειμώνα, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κρατήσει κλειστό τον σημαντικότερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Ρωσία παρέχει συνήθως το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Οι περισσότερες τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου του Κατάρ είναι κλειδωμένες σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις, κυρίως με αγοραστές στην Ασία, τις οποίες το Κατάρ έχει δηλώσει ότι θα τιμήσει.
Ωστόσο, η QatarEnergy θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει τη Γερμανία με φυσικό αέριο από τη μονάδα φυσικού αερίου Golden Pass στο Τέξας, στην οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο, ήδη από το 2024, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κατάρ σε γερμανική εφημερίδα τον Μάιο.
Επιπλέον, το Κατάρ αναζητά νέους πελάτες για μια σημαντική επέκταση της παραγωγής του φυσικού αερίου, η οποία θα αυξήσει τις εξαγωγές του κατά περίπου 63% και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2027