Επιστήμονας φαίνεται πως έλυσε το -όχι και τόσο- μυστήριο του Τέρατος του Λοχ Νες, καθώς προσφέρει μια πολύ απλή εξήγηση για τις περίφημες «θεάσεις» του μυστικού τέρατος.
Ο ειδικός, που έχει σπαταλήσει 50 χρόνια από την καριέρα του προσπαθώντας να εντοπίσει το τέρας με τον μακρύ λαιμό που θρυλείται πως κατοικοεδρεύει στη λίμνη του Λοχ Νες, υποστηρίζει πως οι επισκέπτες της λίμνης πίστευαν πως έβλεπαν το τέρας, όμως, στην πραγματικότητα δεν έβλεπαν τίποτα περισσότερο από μακρύλαιμα πτηνά της λίμνης.
Την ίδια ώρα, οι κυματισμοί και άλλα φαινόμενα που υποστήριζαν πως είδαν άλλοι επισκέπτες πιθανότατα προέρχονταν από βάρκες. Όπως λέει ο κ. Σάιν, μέλος της Royal Geographical Society και ιδρυτής του Loch Ness Project, μιλώντας στην Daily Mail: «Οι κυματισμοί από τις βάρκες ευθύνονται για τις περισσότερες “θεάσεις” του τέρατος και τα νεροπούλια είναι αυτά με τον μακρύ λαιμό. Φυσικά και υπάρχουν μακρύλαιμα πλάσματα στο Λοχ Νες – τα ονομάζουμε κύκνους. Ακόμη και υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορείς να χάσεις την ικανότητα να κρίνεις την απόσταση, και αν κρίνεις λάθος την απόσταση, δεν μπορείς να κρίνεις το μέγεθος».
Ο κ. Σάιν δεν είναι ο μοναδικός που έχει επισημάνει τις ομοιότητες της απεικόνισης του τέρατος με τη μορφή ενός κύκνου. Ο φινλανδός φωτογράφος Τόμι Βαϊνιονπάα επιχείρησε να κάνει ένα κολάζ που να πείθει ως «Νέσι», φτιαγμένο από διαφορετικά μέρη ενός κύκνου φωτογραφημένα σε κίνηση. Και άλλα πουλιά, πάντως, αρκετές φορές περνιούνται για τη «Νέσι». Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κορμοράνους.
Ο φυσιολάτρης Σάιν ζει κοντά στη λίμνη και περιγράφει πώς η κίνηση των βαρκών πολλές φορές έχει εξαπατήσει τους επισκέπτες. «Όταν μια βάρκα έρχεται προς το μέρος σου, η κίνησή της και ο κυματισμός που προκαλεί σου είναι εμφανείς. Βλέπεις το νερό να φεύγει αριστερά και δεξιά του σκάφους, καθώς σε προσεγγίζει ή όταν απομακρύνεται από εσένα. Όταν όμως περνά παράλληλα με εσένα, είναι διαφορετικά. Ο κυματισμός και το μήκος του μπορούν να εκληφθούν σαν μια συμπαγής μαύρη καμπούρα». «Θα είναι πιο κοντοί όταν το σκάφος κινείται αργά και μακρύτεροι όταν το σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα. Οι γραμμές των κυμάτων μπορεί να μοιάζουν σχεδόν συνεχείς, είναι μια ενδιαφέρουσα ψευδαίσθηση. Είναι αρκετά πειστικό».