Ο Κρις Λάνγκαν, ένας από τους ανθρώπους με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην ιστορία, έχει αναπτύξει τη δική του θεωρία για το τι συμβαίνει μετά τον θάνατο.

Ποιος είναι ο Κρις Λάνγκαν;

Ο 72χρονος Αμερικανός, γνωστός και ως «ιδιοφυΐα», είναι ιδιοκτήτης ράντσου και φέρεται να έχει δείκτη νοημοσύνης μεταξύ 190 και 210, δηλαδή 30 έως 50 μονάδες υψηλότερο από αυτόν του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο Λάνγκαν έχει δημιουργήσει το «Γνωστικο-Θεωρητικό Μοντέλο του Σύμπαντος» (CTMU), μια υπόθεση που εξετάζει τη σύνδεση του νου με την πραγματικότητα.

Η θεωρία του για τη ζωή μετά θάνατον

Σύμφωνα με τη θεωρία του, όταν πεθαίνουμε, η συνείδησή μας –ή αλλιώς η «ψυχή»– μεταβαίνει σε μια άλλη διάσταση ή επίπεδο ύπαρξης μέσα στη δομή της πραγματικότητας. Αυτή η διάσταση δεν είναι προσβάσιμη, ενώ είμαστε ζωντανοί, αλλά αποτελεί μέρος μιας μεταβατικής διαδικασίας.

Ο Λάνγκαν απορρίπτει τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τον παράδεισο και την κόλαση, θεωρώντας τες υπερβολικά απλοϊκές. Αντί αυτών, προτείνει μια πιο σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει τη μετάβαση σε μια νέα κατάσταση ύπαρξης.

Θάνατος

Τι συμβαίνει στο σώμα και τη συνείδηση

Σε συνέντευξή του στο podcast Theories of Everything με τον Κερτ Τζαϊμουνγκάλ, ο Λάνγκαν εξήγησε πως ο θάνατος αποτελεί τη λήξη της σχέσης μας με το φυσικό σώμα. «Όταν αποχωρείς από αυτή την πραγματικότητα, επιστρέφεις στην αρχή της πραγματικότητας», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Λάνγκαν πιστεύει ότι μπορεί να δοθεί ένα νέο σώμα, το οποίο θα επιτρέπει τη συνέχιση της ύπαρξης, αλλά αυτή η μετάβαση μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια μνήμης της προηγούμενης ζωής. «Τίποτα δεν εξαφανίζεται στα μαθηματικά της πραγματικότητας. Οι αναμνήσεις μπορούν πάντα να ανακληθούν, αλλά συνήθως δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις», ανέφερε.

Μια κατάσταση διαλογισμού

Μετά τον θάνατο, περιγράφει μια κατάσταση που μοιάζει με διαλογισμό, όπου βλέπεις τα πάντα να αλλάζουν γύρω σου. Σύμφωνα με τον Λάνγκαν, οι διάφορες ζωές μας –αν υποθέσουμε ότι αναγεννιόμαστε– λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε έναν μη γραμμικό χρόνο.

Θάνατος

Το υπερπέραν και η θεωρία των πάντων

Ο Λάνγκαν υποστηρίζει ότι η μετά θάνατον ύπαρξη δεν είναι ο παραδοσιακός «παράδεισος», αλλά μια διαφορετική κατάσταση μέσα σε έναν υπερυπολογιστή, όπου όλα υπάρχουν ταυτόχρονα, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει με τη συνηθισμένη έννοια.

Ο θεός, σύμφωνα με τον Λάνγκαν, δεν είναι ένας θεός στους ουρανούς, αλλά η ταυτότητα συγκεκριμένων ιδιοτήτων της πραγματικότητας που παρατηρούμε.

Το CTMU στηρίζεται σε τρεις βασικές παραδοχές:

Η πραγματικότητα αποτελείται από πληροφορίες με τη μορφή γλώσσας.

Η πραγματικότητα είναι «διαχρονική», πράγμα που σημαίνει ότι γεγονότα από διαφορετικές χρονικές γραμμές μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η αυτοπροσομοιούμενη πραγματικότητα περιέχει ένα «υπόστρωμα» πληροφοριών – μια «παγκόσμια συνείδηση» που αναδύεται από τον δημιουργό ή τον προσομοιωτή.

Με τη θεωρία του, ο Λάνγκαν προτείνει μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη ζωή, τον θάνατο και τη σύνδεσή μας με την πραγματικότητα.