Ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα τους να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια που είχαν απωλέσει με τον νόμο Βενιζέλου το 1994, ο Παύλος και ο Νικόλαος, τα δύο από τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κατέθεσαν σήμερα τη σχετική αίτηση στο Ληξιαρχείο Αθηνών μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους. Η οικογένεια επέλεξε το επώνυμο «Ντε Γκρες», το οποίο φέρει ισχυρό συμβολισμό.
Το συγκεκριμένο επώνυμο είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το 2004 ο θείος του τέως βασιλιά, Μισέλ, και πλέον υιοθετείται και από τη νέα γενιά της οικογένειας. Η αίτηση υπογράφεται από συνολικά 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, περιλαμβάνοντας τα πέντε παιδιά του τέως μονάρχη και τα πέντε παιδιά του Παύλου (Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνος-Αλέξιος, Αχιλλέας-Ανδρέας, Οδυσσέας-Κίμωνας και Αριστείδης-Σταύρος).
Καταλύτης ο θάνατος του τέως βασιλιά
Η απώλεια του τέως βασιλιά τον Ιανουάριο του 2023 φαίνεται πως αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη λήψη αυτής της απόφασης. Ο θάνατός του άνοιξε τον δρόμο για να κινηθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν οι αιτήσεις για την αποκατάσταση της ιθαγένειας που είχε αφαιρεθεί με τον νόμο Βενιζέλου το 1994. Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται από ορισμένους ως ένδειξη πρόθεσης του Παύλου να παραμείνει πιο ενεργός στην Ελλάδα, ενδεχομένως και με μόνιμη εγκατάσταση. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για τέτοια σχέδια, οι επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί ενισχύουν αυτή την εκτίμηση.
Η πρωτοβουλία της οικογένειας συνοδεύτηκε από μια σειρά παρασκηνιακών επαφών με κυβερνητικά στελέχη. Σημαντικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος διατηρεί στενούς κοινωνικούς δεσμούς με την οικογένεια. Άλλωστε, η παρουσία του στην κηδεία του τέως βασιλιά τον Ιανουάριο δεν είχε περάσει απαρατήρητη. Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος εμφανίζεται ως το πρόσωπο-κλειδί για την τελική διεκπεραίωση της διαδικασίας. Ο κ. Λιβάνιος είναι εκείνος που θα κληθεί να υπογράψει την απόφαση, η οποία θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την αποκατάσταση της ιθαγένειας.
Η επιλογή του επωνύμου «Ντε Γκρες» φαίνεται να συνδέεται με την ιστορική πορεία της οικογένειας και τις σύγχρονες ανάγκες της. Πρόκειται για μια κίνηση που υποδηλώνει τη διάθεση να διατηρηθεί μια διακριτική απόσταση από το παρελθόν του βασιλικού τίτλου (άλλωστε, το Σύνταγμα της χώρας μας δεν αναγνωρίζει τίτλους τιμών), ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ταυτότητα της οικογένειας σε διεθνές επίπεδο.
Η αίτηση για την ανάκτηση της ιθαγένειας σηματοδοτεί μια νέα φάση στη σχέση της τέως βασιλικής οικογένειας με την Ελλάδα. Παρότι οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, η κίνηση αυτή δημιουργεί μια νέα δυναμική στις σχέσεις της οικογένειας τόσο με την ελληνική κοινωνία, όσο και το πολιτικό σύστημα.