Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε «τεράστια επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε σήμερα. Ο Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 91 ετών.
«Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι ένας πολιτικός και μια πολιτική προσωπικότητα που είχε μεγάλη επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας. Καθοδήγησε τη χώρα μας στη διάρκεια μιας περιόδου πολύπλοκων και δραματικών αλλαγών, και μεγάλων προσκλήσεων στην εξωτερική πολιτική, οικονομικών και κοινωνικών», ανέφερε σε ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Πούτιν είπε πως ο Γκορμπατσόφ «αντιλήφθηκε βαθιά πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες» και αγωνίστηκε για να προσφέρει τις δικές του λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980.
Οι μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ προανήγγειλαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αλλά επιτάχυναν επίσης την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έπειτα από λιγότερο από επτά χρόνια στην εξουσία. Ενώ στη Δύση αντιμετωπίζεται με σεβασμό, η κληρονομιά του στο εσωτερικό είναι πιο πολύπλοκη, με πολλούς Ρώσους να τον κατηγορούν για τη χαώδη αναστάτωση στην οικονομία και την πτώση του βιοτικού επιπέδου που ακολούθησε.
Μιλώντας σε ένα φόρουμ σήμερα στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι ελπίδες του Γκορμπατσόφ για ένα «ειδύλλιο» με τη Δύση ήταν αδικαιολόγητες και έπρεπε να διορθωθούν υπό την ηγεσία του Πούτιν.
«Ήθελε ειλικρινά να πιστέψει πως ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελείωνε, και πως θα οδηγούσε σε μια περίοδο αέναου ειδυλλίου ανάμεσα σε μια νέα Σοβιετική Ένωση και τον κόσμο, τη Δύση», είπε ο Πεσκόφ.
«Ο ρομαντισμός δεν δικαιολογείτο. Δεν υπήρξε καμία ρομαντική περίοδος, ο μήνας του μέλιτος δεν εκπληρώθηκε και η αιμοδιψία των αντιπάλων μας έδειξε το πρόσωπό της. Είναι καλό ότι το συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως και το κατανοήσαμε», πρόσθεσε.
«Προτιμούσε την ειρήνη από την προσωπική εξουσία»
Την ίδια ώρα, ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λέγοντας ότι ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης προτιμούσε την ειρήνη από την «προσωπική εξουσία».
«Ας το κρατήσουμε αυτό στη μνήμη μας για πάντα: αγαπούσε τη γυναίκα του περισσότερο από τη δουλειά του, έβαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από το κράτος, έδινε περισσότερη αξία σε έναν ειρηνικό ουρανό από την προσωπική εξουσία», σημείωσε ο Μουράτοφ σε άρθρο που δημοσίευσε στον ιστότοπο της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaïa Gazeta, στην κυκλοφορία της οποίας είχε βοηθήσει ο Γκορμπατσόφ.
«Μισούσε τον πόλεμο. Μισούσε την “ρεαλπολιτίκ”. Ήταν πεπεισμένος ότι η εποχή που τα προβλήματα του κόσμου λυνόντουσαν με τη βία είχε παρέλθει (…) Απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους», συνεχίζει ο Μουράτοφ στο εγκώμιο που πλέκει στον εκλιπόντα.
Ο Γκορμπατσόφ «χάρισε στη χώρα μας και στον κόσμο ένα απίστευτο δώρο: μας χάρισε 30 χρόνια ειρήνης. Χωρίς την απειλή παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Ποιος είναι ικανός να κάνει το ίδιο;», τονίζει.
Πέραν του φόρου τιμής που αποτίει στον Γκορμπατσόφ, οι δηλώσεις του Μουράτοφ απηχούν επίσης ένα κατηγορώ προς τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας εν μέσω της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία και της μεγάλης ενίσχυσης της καταστολής στη Ρωσία, σύμφωνα με το AFP.
Ωστόσο το όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο του Μουράτοφ, προσθέτει το πρακτορείο.
Ο Γκορμπατσόφ είχε ισχυρούς δεσμούς με την ανεξάρτητη αυτή εφημερίδα στη Ρωσία, τη Νόβαγια Γκαζέτα, της οποίας ο Μουράτοφ είναι διευθυντής. Ο τιμηθείς πέρυσι με Νόμπελ Ειρήνης αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της στη Ρωσία τον Μάρτιο λόγω της καταστολής.
Ο Γκορμπατσόφ είχε κυρίως βοηθήσει οικονομικά την εφημερίδα, η οποία κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1993, με το χρηματικό έπαθλο του Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε εκείνος, το 1990.