Για όσους γνωρίζουν τις συνθήκες «υβριδικού πολέμου» που επικρατούν στα χερσαία σύνορα μας στην περιοχή της Έβρου, ιδιαίτερα μετά την κρίση στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου 2020 και την απόπειρα εισβολής χιλιάδων παράτυπων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη δράση της Τουρκικής Στρατοχωρυφυλακής (σσ. «Jandarma» στα τουρκικά).
Όπως έγινε γνωστό από τις ελληνικές Αρχές, οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, φέρονται να έφτασαν στην περιοχή με βανάκια της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, ενώ εκεί τους περίμεναν διακινητές που με φουσκωτές βάρκες τους μετέφεραν και τους παράτησαν σε νησίδα του ποταμού.
Οι ίδιοι φέρονται να έλαβαν οδηγίες για να επικοινωνήσουν με την ελληνική πλευρά (σσ. με ΜΚΟ) και διαβεβαιώσεις ότι θα διασωθούν και άρα θα βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.
Επί της ουσίας, επιβεβαίωσαν αυτό που οι φύλακες των συνόρων μας γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Ότι τα στελέχη της «Jandarma» δρουν ως «πραιτοριανοί» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξυπηρετώντας τα σχέδια του για εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε βάρος της Ελλάδας.
Ο σκοτεινός ρόλος της «Jandarma»
Όπως αποδείχτηκε ξεκάθαρα και στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, τα στελέχη της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής είναι απολύτως πιστά στον «Σουλτάνο», έχοντας κερδίσει τον τίτλο των «πραιτοριανών» του.
Πρόκειται για ένα ένοπλο σώμα περίπου 276.000 ανδρών, με στρατιωτική εκπαίδευση και δομή, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην ουσία λογοδοτεί μόνο στον Ερντογάν που φρόντισε για την αναβάθμιση του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικός προϊστάμενος της «Jandarma» είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Τούρκου προέδρου.
Το σώμα της Χωροφυλακής έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (σ.σ. γι’ αυτό και η αδυναμία που επιδεικνύει ο «Σουλτάνος») όπου ήταν οργάνωση επιτήρησης του νόμου με την ονομασία «Subasi».
Στη σύγχρονη εποχή, το 1930 ιδρύθηκε η Οργάνωση Χωροφυλακής ενώ το 1956 μετατράπηκε σε Γενική Διεύθυνση και ξεκίνησε η αναβάθμιση της, μέχρι που φτάσαμε εν έτει 2022 να έχει και περίπου 1.500 θωρακισμένα οχήματα αλλά και περισσότερα από 50 ελικόπτερα για τις αποστολές της. Επισήμως τα καθήκοντα της είναι η διατήρηση της δημόσιας τάξης σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας (σ.σ. κυρίως στις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας), η εξασφάλισης της εσωτερικής ασφάλειας και ο έλεγχο των συνόρων.
Με εξοπλισμό made in Turkey
Στην πράξη, βέβαια, αυτό που φαίνεται είναι ότι αποτελεί το «μακρύ χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνοντας ακόμη και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων (σσ. στη Συρία κατά των Κούρδων). Αρχηγός του ένοπλου σώματος είναι ο στρατηγός, Αρίφ Τσετίν, ο οποίος τοποθετήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο στρατηγός Τσετίν λογοδοτεί μόνο στον Σοϊλού και τον Ερντογάν και θεωρείται από τα πιο ισχυρά πρόσωπα στη γειτονική χώρα.
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι μεγάλο τμήμα του οπλισμού της «Jandarma» είναι τουρκικής κατασκευής και περιλαμβάνει -όπως προαναφέραμε- από τεθωρακισμένα οχήματα (όπως το Kobra και το Kipri) μέχρι επιθετικά ελικόπτερα (το Τ-129 ΑΤΑΚ), αλλά και πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (όπως το Bayraktar TB2).