Η ζωή μιας νεαρής γυναίκας από την Βρετανία άλλαξε δραματικά, αφού η ίδια συνήθιζε να χρησιμοποιεί σε τακτική βάση αέριο γέλιου στα πάρτι που πήγαινε, με αποτέλεσμα πλέον να είναι παράλυτη, με τον πατέρα της να την φροντίζει καθημερινά.

Σύμφωνα με την nypost.com, η 25χρονη Kerry Donaldson ξεκίνησε την χρήση του συγκεκριμένου αερίου το 2017, όταν ξεκίνησε να πηγαίνει σε πάρτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αέριο γέλιου έχει αντικαταστήσει τα ναρκωτικά στα κλαμπ και τα πάρκα της Αγγλίας, ενώ πια είναι το δεύτερο πιο κοινό ναρκωτικό ψυχαγωγικής χρήσης στη Βρετανία σε ηλικίες 16-24 ετών, πίσω μόνο από την κάνναβη.

Η Kerry Donaldson πριν ξεκινήσει η περιπέτεια της υγείας της

Έτσι, η νεαρή γυναίκα άρχισε να κάνει αχαλίνωτη χρήση κάθε σαββατοκύριακο που διασκέδαζε, μέχρι που κάποια στιγμή έπαθε μια σοβαρή κρίση, που την έριξε στο κρεβάτι για τρεις ημέρες, με έντονο πόνο στο στομάχι και εμετούς.

Παρόλα αυτά, εκείνη αδιαφόρησε και συνέχισε την χρήση, με αποτέλεσμα έως το 2020 να έχει εισαχθεί πολλές φορές στο νοσοκομείο και πέρα από ναυτίες, ξεκίνησε να μουδιάζει έντονα στα πόδια και τα χέρια, ενώ είχε και δυνατούς πονοκεφάλους.

Την χρονιά που ξέσπασε ο κορονοϊός όμως, άρχισε και η σοβαρή περιπέτεια της υγείας της, αφού έφυγε από το νοσοκομείο με πατερίτσες, ενώ μετά από λίγο καιρό κατέληξε σε αναπηρικό αμαξίδιο.

«Νόμιζα ότι ήταν διασκεδαστικό, δεν πίστευα ότι θα με βλάψει»

Το 2020 όταν και η νεαρή γυναίκα κατέληξε σε αναπηρικό αμαξίδιο, έμαθε ότι είχε καταστρέψει το νωτιαίο μυελό της και ότι προκάλεσε σοβαρή βλάβη και στα δύο νεφρά της. Έκτοτε, δεν μπορεί να περπατήσει, κουνάει τα χέρια της με δυσκολία, ενώ στηρίζεται στην 24ωρη φροντίδα που παρέχει ο πατέρας της.

«Το έκανα και φτιαχνόμουν, συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Ήταν το κοινωνικό πράγμα – όλοι το έκαναν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν κατάλαβα πραγματικά τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει. Απλώς νόμιζα ότι ήταν διασκεδαστικό, δεν πίστευα ότι θα με βλάψει. Ήμουν άσχετη με το συγκεκριμένο θέμα».

Πλέον, η ίδια μαζί με τα αδέρφια της οργανώνουν καμπάνιες ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς θεωρούν ότι η πλειοψηφία αγνοεί τους κινδύνους από την νέα μόδα που σαρώνει τα κλαμπ της Αγγλίας.

Τι είναι το αέριο γέλιου

Το αέριο γέλιου αρχικά ξεκίνησε ως αστείο, ιδιαίτερα μέσα από χιουμοριστικά βίντεο στα social media, όμως γρήγορα αντικατέστησε τα ναρκωτικά ψυχαγωγικής χρήσης, γιατί η προμήθεια μπορούσε να γίνει εύκολα, ενώ δεν υπήρχε το αίσθημα ενοχής -που ακολουθεί τις παράνομες ουσίες-, οπότε επεκτάθηκε γρήγορα.

Έτσι, έγινε το δεύτερο πιο κοινό ναρκωτικό ψυχαγωγικής χρήσης στη Βρετανία σε ηλικίες 16-24 ετών, πίσω μόνο από την κάνναβη.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρόκειται για κάτι αστείο, αλλά για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Χαρακτηριστικά, το Ίδρυμα Αλκοόλ και Ναρκωτικών της Αυστραλίας, αναφέρει ότι η χρήση οξειδίου του αζώτου -που περιέχεται στο αέριο γέλιου- οδηγεί σε ένα αίσθημα «ευφορίας» και, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, θολή όραση και σύγχυση, αλλά και ξαφνικό θάνατο.

Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, κυμαίνονται από απώλεια μνήμης και βουητό στα αυτιά έως μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, σπασμοί των άκρων, νευρικές βλάβες και ψύχωση. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα νεφρά και την καρδιά, σε περίπτωση που κάποιος πάρει μεγάλη ποσότητα και για αρκετό χρονικό διάστημα.