Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Kais Saied, θέλει η χώρα να αλλάξει σελίδα και σκοπεύει να καλέσει τον κόσμο σε δημοψήφισμα, ώστε να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του κράτους με το Ισλάμ.
«Το επόμενο σύνταγμα της Τυνησίας δεν θα αναφέρει ένα κράτος με θρησκεία το Ισλάμ, αλλά μια umma (κοινότητα) που έχει ως θρησκεία το Ισλάμ», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η umma και το κράτος είναι δύο διαφορετικά πράγματα», ενώ παρέδωσε σχετικό προσχέδιο τη Δευτέρα. Μάλιστα, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του αυτόν τον μήνα ότι θα αφαιρέσει κάθε αναφορά στο Ισλάμ από το νέο έγγραφο σε μια αμφισβήτηση προς τα ισλαμικά κόμματα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με επικριτές του, η παραπάνω κίνηση ενδέχεται να γίνεται με στόχο τους πολιτικούς του αντιπάλους και ιδιαίτερα το κόμμα Ennahdha, που είναι εμπνευσμένο από ισλαμιστές και κυριαρχεί στην πολιτική της Τυνησίας από το 2011.
Σημειώνεται, ότι το πρώτο άρθρο του Συντάγματος της Τυνησίας του 2014 όριζε τη βορειοαφρικανική χώρα ως «ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του και τα αραβικά είναι η γλώσσα του».