Μπορεί ο Ζαν-Λικ Μελανσόν να φαινόταν ότι θα έπαιρνε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όμως ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να πάρει οριακή νίκη με ένα ντεμαράζ στην τελική ευθεία.
Συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» του Μακρόν συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης» του Μελανσόν, ο οποίος πάντως διατηρούσε ισχνό προβάδισμα (25,6% έναντι 25,2% του Γάλλου προέδρου). Ο πρώτος γύρος στιγματίστηκε από ρεκόρ αποχής στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας με 52,8%.
Πρώτος στις έδρες ο Μακρόν
Παρότι ο συνασπισμός του Μακρόν αναμένεται να παραμείνει πρώτη δύναμη στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των εκλογών χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή άνοδο της ενωμένης αριστεράς, αλλά και της ακροδεξιάς.
Θα πρέπει να περιμένει κανείς τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή για να δει εάν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα μπορέσει ή όχι να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία και, πέρα από αυτό, την ικανότητά του να εφαρμόσει ελεύθερα την πολιτική του για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, η άνοδος του συνασπισμού του Μελανσόν είναι απίθανο να μεταφραστεί σε απλή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, καθώς οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι αναμένεται να στηρίξουν την παράταξη Μακρόν την άλλη Κυριακή. Το κόμμα του Μακρόν κι οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες και την πρωτιά, σύμφωνα με το μέσο όρο εκτιμήσεων τεσσάρων δημοσκοπικών Ινστιτούτων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.
Πάντως, δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι όπως όλα δείχνουν η Nupes, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Μελανσόν με 163 έως 207 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες, ενώ οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και οι σύμμαχοί τους τουλάχιστον 33.
«Στάλθηκε μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση στον Μακρόν. Η απόλυτη πλειοψηφία απέχει απ’ το να είναι σίγουρη», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μπρις Τεντυριέ.
Τα διδάγματα του πρώτου γύρου
Εκτός από την προειδοποίηση στον πρόεδρο Μακρόν, τα κύρια μαθήματα που αντλούνται από τις εκλογές είναι η θεαματική άνοδος μιας συμμαχίας αριστερών κομμάτων γύρω από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, η ισχυρή άνοδος του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και η κατάρρευση της παραδοσιακής δεξιάς, όπως και το ρεκόρ αποχής, σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο συνασπισμός «Μαζί» του Γάλλου προέδρου και των κεντρώων συμμάχων του φέρεται να κερδίζει από 275 έως 310 έδρες, σύμφωνα με μια προβολή του Ifop-Fiducial και 255 έως 295 έδρες σύμφωνα με το Ipsos. Η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες (σε σύνολο 577).
Σε ψήφους, η αριστερή συμμαχία «Nupes» της ριζοσπαστικής αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκέντρωσε μεταξύ του 25 και 26,2% των ψήφων έναντι 25 έως 25,8% για τον συνασπισμό «Μαζί», με τις δύο παρατάξεις να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν πήγε στην κάλπη την Κυριακή, νέο ρεκόρ που υπογραμμίζει την αδιαφορία των Γάλλων για μια ψηφοφορία που επισκιάστηκε από τις προεδρικές εκλογές.
Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο
Πλέον, η προσοχή στρέφεται στον δεύτερο γύρο, όπου αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν πως τις περισσότερες έδρες θα κερδίσει η παράταξη «Μαζί», που πρόσκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Συμφωνούν επίσης ότι ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Μελανσόν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτύχει τον στόχο του να «εκλεγεί» πρωθυπουργός, αφού δεν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και ότι ο επανεκλεγείς στην προεδρία Εμμανουέλ Μακρόν δύσκολα θα πετύχει τον δικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από το να έχει εκείνος την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Και οι δυο πλευρές ευελπιστούν ωστόσο ότι την ερχόμενη Κυριακή η αποχή θα είναι μικρότερη, προσδοκώντας πως αυτό θα είναι προς όφελος τους.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται εν όψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών είναι ποια θέση θα πάρουν τα κόμματα στις περιφέρειες τα οποία στον δεύτερο γύρο δεν θα έχουν δικό τους υποψήφιο.