Με τη Μαριούπολη να βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, αρκετοί άμαχοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη που ισοπέδωσαν οι ρωσικές δυνάμεις, παρόλο που δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και τα μέσα μεταφοράς είναι περιορισμένα κι ο κίνδυνος μεγάλος.
Ωστόσο, Ουκρανοί εθελοντές αποφάσισαν να ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τον… εφιάλτη.
Ο Ολεκσάντρ Πετρένκο αφού διέσωσε την οικογένειά του επέστρεψε στη Μαριούπολη για να προσπαθήσει να μεταφέρει γυναίκες και παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.
«Αποφάσισα να το κάνω γιατί εκεί υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Επίσης έχω κι εγώ μητέρα, έχω μια σύντροφο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μείνουν εκεί, όλα έχουν καταστραφεί. Ζωές έχουν διαλυθεί. Αν δεν βοηθήσουμε, άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ABC.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων είναι επιτυχείς, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις εθελοντών οδηγών που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων. Ο Βιτάλι είναι ένας από αυτούς. Η φιλη του Αλεβτίνα αγωνιά για την ζωή του.
«Αφού έφυγε από τη Μαριούπολη ο Βιτάλι θα μπορούσε να μείνει σε ασφαλές μέρος με την οικογένειά του. Ωστόσο ένιωθε πως έπρεπε να βοηθήσει. Γνώριζε πως είχαν απομείνει πολλές γυναίκες και παιδιά στη Μαριούπολη. Άνθρωποι δίχως νερό και φαγητό, που υπέφεραν από τους βομβαρδισμούς. Οπότε αποφάσισε να τους βοηθήσει» υποστηρίζει η Αλεβτίνα Σέστσοβα.
Χολέρα και άλλες ασθένειες απειλούν τη Μαριούπολη, λέει ο δήμαρχος
Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες στη Μαριούπολη, καθώς τα πτώματα από τις μάχες δεν έχουν περισυλλεχθεί και με την άφιξη του καλοκαιριού η θερμοκρασία αυξάνεται, προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης.
Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι τα πηγάδια έχουν μολυνθεί από τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία. Η περισυλλογή των νεκρών από τους Ρώσους κατακτητές της πόλης προχωρά με αργούς ρυθμούς.
«Έχει ξεσπάσει δυσεντερία και χολέρα. Δυστυχώς, αυτή είναι η εκτίμηση των γιατρών μας: ότι ο πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε 20.000 κατοίκους, δυστυχώς, με αυτές τις επιδημίες, θα σκοτώσει πολλές χιλιάδες Μαριουπολίτες ακόμα», είπε ο δήμαρχος μιλώντας στη δημόσια ουκρανική τηλεόραση.
Ο Μποϊτσένκο, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη Μαριούπολη, είπε ότι η πόλη έχει τεθεί σε καραντίνα.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 430.000 κατοίκους αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε ερημότοπο.
Ο δήμαρχος, που τον περασμένο μήνα είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί μετέτρεψαν τη Μαριούπολη σε «μεσαιωνικό γκέτο», είπε ότι οι κάτοικοι αναγκάζονταν να πίνουν νερό από τα πηγάδια επειδή η πόλη δεν έχει πλέον τρεχούμενο νερό ενώ και το αποχετευτικό δίκτυο δεν λειτουργεί. Ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσουν στο άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να φύγουν από την πόλη όσοι το επιθυμούν. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στη Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε πιθανότητα να ξεσπάσει χολέρα στη Μαριούπολη. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος επειδή οι ιατρικές υπηρεσίες καταρρέουν.
Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τις δηλώσεις του Μποϊτσένκο ή τις εκτιμήσεις του Λονδίνου.