Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα την ημέρα που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εκλογή του, κάλεσε τους εταίρους της χώρας του να δημιουργήσουν όλοι μαζί «μηχανισμό» που θα μπορεί να κατάσχει ή να «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη Ρωσία και έπειτα αυτά να διοχετευθούν σε όσους επηρεάστηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι όχι μόνο.

Αρχικά, ο Ουκρανός ηγέτης στάθηκε στις επιθέσεις που έχουν δεχθεί τα τελευταία 24ωρα πολλές ουκρανικές πόλεις. Αναφέρθηκε για την βομβαρδισμό του πολιτιστικού κέντρου στην Λοζόβαγια όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι κι ανάμεσα τους ένα παιδί. Μίλησε για το πως στα ανατολικά υπάρχουν κοινότητες που έχουν ισοπεδωθεί όπως η Μαριούπολη.

Έπειτα, μίλησε για τους τρεις άξονες των επιδιώξεων της Ουκρανίας. «Πρώτα απ’ όλα θέλουμε την απελευθέρωσή μας. Πρέπει να πολεμήσουμε για να διώξουμε από τη γη μας τους εισβολείς και να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας», τόνισε και συνέχισε: «Δεύτερον, η δίωξη όλων των Ρώσων που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Θα τους φέρουμε ενώπιον των ουκρανικών δικαστηρίων, των διεθνών δικαστηρίων, αλλά και στο πεδίο της μάχης όσο συνεχίζεται ο πόλεμος».

Κατέληξε με το 3ο σημείο των σχεδίων του και απηύθυνε κάλεσμα στους εταίρους της Ουκρανίας να τον ακολουθήσουν. «Τρίτον, εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε πως η Ρωσία θα αποζημιώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για όσα έχει καταστρέψει στην Ουκρανία. Κάθε καμένο σπίτι. Κάθε κατεστραμμένο σχολείο και κάθε κατεστραμμένο νοσοκομείο. Κάθε κατεστραμμένη επιχείρηση. Κάθε δουλειά που έκλεισε και κάθε χρίβνια (σ.σ. το εθνικό νόμισμα) που έχασε ο λαός μας, οι εταιρίας, οι κοινότητες και το κράτος». Έπειτα ανέλυσε τί περιμένει από τους συμμάχους του. «Καλούμε κάθε χώρα που είναι εταίρος μας, να υπογράψουμε όλοι μια κοινή συμφωνία και να δημιουργηθεί ο μηχανισμός διαμέσου του οποίου θα μπορέσει να αποζημιωθεί κάθε ένας που υπέφερε από τις ρωσικές ενέργειες. Υπό αυτή τη συμφωνία, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία των χωρών-εταίρων μας θα πρέπει να κατασχεθούν ή να “παγώσουν” και μετά οι πόροι να διοχετευθούν σε όλα τα θύματα της ρωσικής επίθεσης προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη αποζημίωσή του. Αυτό είναι το δίκαιο. Έτσι, η Ρωσία θα νιώσει το πραγματικό βάρος κάθε πυραύλου και κάθε βόμβας που έχει εκτοξεύσει εναντίον μας».

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3081044748812547