Με βασικό θέμα το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας συνεδριάζουν σήμερα οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ενώ αναμένονται προσαρμογές στην πρόταση της Κομισιόν ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες των κρατών-μελών.
Δύο ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία,.
Η πρόταση της Κομισιόν έχει τεθεί σε συζήτηση και προτείνει περισσότερο χρόνο στις τρεις χώρες για να προσαρμοσθούν στο εμπάργκο και για να αναβαθμίσουν τις πετρελαϊκές τους υποδομές.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός, δήλωσε μία από τις πηγές που δεν κατονομάζεται.
Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έξι μήνες μετά την υιοθέτηση του μέτρου και να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Ρωσία πριν από το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν αρχικά προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να προσαρμοσθούν.
Εξαιρέσεις είχε ζητήσει επίσης και η Βουλγαρία, αλλά δεν εισακούσθηκε, διότι, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος «δεν είχε πραγματικό επιχείρημα» και πρόσθεσε ότι οι άλλες τρεις χώρες «είχαν αντικειμενικό πρόβλημα».
Η πρόταση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ απαντά στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Ελλάδα, την Μάλτα και την Κύπρο για τις επιπτώσεις του μέτρου στις ναυτιλιακές τους εταιρείες, δήλωσε αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ναυτιλιακές εταιρείες της Ενωσης θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν ναυτιλιακές μεταφορικές υπηρεσίες, ναυλομεσιτεία, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο σε μεταβατική περίοδο ενός μηνός.