Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει τον δεύτερο μήνα του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε, για άλλη μια φορά, να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που «παρεμβαίνουν».
Μέσα σε λίγες ημέρες από τον πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας σε ύψιστο συναγερμό, επικαλούμενος «επιθετικές δηλώσεις» του ΝΑΤΟ και σκληρές οικονομικές κυρώσεις.
Την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε ότι η απάντησή του σε αντεπιθέσεις «θα είναι αστραπιαία». «Εάν κάποιος σκοπεύει να παρέμβει σε ό,τι συμβαίνει από το εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί απαράδεκτη στρατηγική απειλή για τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντησή μας στα αντεπιχειρήματα θα είναι αστραπιαία. Γρήγορη», είπε.
Ο αντίκτυπος μίας πυρηνικής έκρηξης
Από το 2019, υπήρχαν 15.000 πυρηνικά όπλα στον πλανήτη Γη. Αλλά, τι θα συνέβαινε στην απίθανη περίπτωση μιας πυρηνικής έκρηξης;
Ο αντίκτυπος μιας μεμονωμένης πυρηνικής βόμβας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσοι πολλοί παράγοντες: η ώρα της ημέρας, ο καιρός, η ακριβής τοποθεσία και αν εξερράγη στη γη ή στον αέρα. Ο ρουχισμός αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα, καθώς τα λευκά ρούχα μπορούν να αντανακλούν μέρος της ενέργειας μιας έκρηξης, ενώ τα μαύρα ρούχα μπορούν να την απορροφήσουν.
Το φως από μια πυρηνική έκρηξη μπορεί να προκαλέσει αστραπιαία τύφλωση – μια προσωρινή μορφή απώλειας όρασης που μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με το βίντεο του AsapSCIENCE, μια βόμβα ενός μεγατόνου, 80 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που εξερράγη πάνω από τη Χιροσίμα το 1945, μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους σε απόσταση έως και 21 χλμ.. Αυτοί θα βιώσουν τύφλωση από τη λάμψη σε μια καθαρή μέρα, ενώ όσοι βρίσκονται περίπου 84 χλμ. μακριά θα τυφλωθούν προσωρινά σε μια καθαρή νύχτα, αναφέρει το Science Alert.
Η θερμότητα είναι η κύρια ανησυχία για όσους βρίσκονται πιο κοντά σε μια πυρηνική έκρηξη, με τους ανθρώπους που βρίσκονται έως και 10 μίλια μακριά να υφίστανται εγκαύματα πρώτου βαθμού και εγκαύματα τρίτου βαθμού να πλήττουν όσους βρίσκονται έως και 8 χλμ μακριά.
Πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την τεράστια θερμική ακτινοβολία, η οποία ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Ακόμη και αν ήσασταν πιο μακριά από την έκρηξη, η ξαφνική αλλαγή στην πίεση του αέρα μπορεί να συνθλίψει αντικείμενα και να καταστρέψει κτίρια.
Μια μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα έστελνε τη Γη σε πυρηνικό χειμώνα μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω των επιπέδων καπνού και αιθάλης που θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα.
Ακόμη και αν ένας άνθρωπος μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το ποσό της πίεσης του αέρα, η πτώση κτιρίων θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει αιτία θανάτου.
Πού θα μπορούσαν λοιπόν να πάνε οι άνθρωποι για να επιβιώσουν από μια πυρηνική σύγκρουση;
Βασικά θα θέλατε να αποφύγετε χώρες με πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα και χώρες που συμμετέχουν σε πυρηνικές συμφωνίες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν πάνω από το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.
Το παρακάτω γράφημα υποδηλώνει ότι το νότιο ημισφαίριο είναι η ασφαλέστερη επιλογή για αυτή τη στρατηγική:
Παρά τους κατανοητούς φόβους και τις εικασίες γύρω από έναν πυρηνικό πόλεμο, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι η διατύπωση του Πούτιν ήταν μια «ρητορική μάχη».