Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη, λίγη ώρα μετά το «όχι»του Ρώσου ΥΠΕΞ στο αίτημα του Κιέβου για διαπραγματεύσεις στη Μαριούπολη, ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται διαδικτυακά.
Παράλληλα, στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα», όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία AFP και Reuters.
Προ ολίγου, πάντως, οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν, δια στόματος Μπλίνκεν, τη «σοβαρότητα» του Κρεμλίνου σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του για τον τερματισμό του πολέμου.
Νέα έκκληση του ΟΗΕ για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»
Προηγουμένως, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.
«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως» τέτοιους διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, που θα είναι «πραγματικά ασφαλείς και αποτελεσματικοί», συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Μάλιστα, ο Γκουτέρες αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τύχη των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο φέρεται να πολιορκεί ο ρωσικός στρατός – κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη», υπογράμμισε.
Εξέφρασε, εξάλλου, την «ανησυχία του από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που κάνουν λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως «χρειάζεται να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα».