Οι Financial Times σε νέα ανάλυση που δημοσίευσαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρούν ότι πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να λάβει μεγάλη παράταση η ένοπλη σύγκρουση, με απώτερο στόχο να βάλει τέλος στην ανεξαρτησία της χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ft.com, που έχει τίτλο «Σε πόλεμο με όλο τον κόσμο: Γιατί ο Πούτιν θέλει ένα παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία», τονίζεται, πως η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πόλεις -όπως το Κίεβο- δεν έπεσαν στα χέρια των Ρώσων, κάτι που ήθελε ο Πούτιν στη πρώτη φάση της εισβολής.
Παράλληλα, δεν κατελήφθησαν γρήγορα τα απαραίτητα εδάφη, ο ρωσικός στρατός φάνηκε απροετοίμαστος με βάση τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, ενώ οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν έδωσαν ποτέ την σωστή εικόνα, σύμφωνα με τους FT.
Μάλιστα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει, πως το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων από την στιγμή που η Ρωσία δεν έχει πετύχει «κάποια σημαντική στρατιωτική νίκη για να δείξει στο κόσμο», φέρνει την Μόσχα σε «ιδιαίτερα δύσκολη θέση», ιδιαίτερα με την παρέλαση της 9ης Μαΐου να πλησιάζει.
Η λύση στο πρόβλημα και το «κόλλημα» του Πούτιν
«Έχει στρατηγική… είναι “τζουντόκα”… Θέλει να κάνει προσποίηση και μετά να σε πετάξει πίσω από τον ώμο του», υποστηρίζει μία πηγή κοντά στο Ρώσο πρόεδρο που μίλησε στους Financial Times, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να εξαπολύσει μαζική επίθεση μόνο στην Ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να θέλει να παρατείνει τον πόλεμο, γιατί αποφάσισε να αναδιοργανωσει τον ρωσικό στρατό, να επιτεθεί μαζικά στο Ντονμπάς που μπορεί να αποτελέσει κρας τεστ για την ρωσική πολεμική μηχανή, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί μια μαζική εκκαθάριση στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εν μέσω πολέμου.
Παρόλα αυτά, ο Τζακ Γουόλτινγκ από την δεξαμενή σκέψης (think tank) του Royal United Services, αναφέρει ότι ο Πούτιν παρά τις προθέσεις του, είναι μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα. Συγκεκριμένα, για να μπορέσει να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, θα χρειαστεί πολλούς στρατιώτες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε επιστράτευση. Αυτό όμως θα σήμαινε πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο και ότι δεν πραγματοποιεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Κίεβο, όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο, το οποίο έχει απαγορεύσει επίσημα την αναπαραγωγή της λέξης «πόλεμος» για την σύγκρουση στην Ουκρανία.