Ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο, θα ορκισθεί πρόεδρος στις 12:00 ώρα Γκρίνουιτς (14:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Ο Γκμπάγκμπο ανακηρύχθηκε την Παρασκευή (χθες) νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο ανέτρεψε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ανακηρύξει νικητή τον ανθυποψήφιό του, Αλασάνε Ουατάρα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ακτής Ελεφαντοστού και πρώην ηγέτης των ανταρτών, Γκιγιόμ Σόρο, προειδοποίησε πως η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, βάσει του οποίου ο Αλασάνε Ουατάρα ανακηρύχθηκε νικητής, απειλεί την επανένωση μίας χώρας χωρισμένης στα δυο από τον πόλεμο του 2002-3.

«Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να καταγράψει τη διαφωνία του με τη μαζική ακύρωση ψήφων στο βορρά… η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου απειλεί σοβαρά το ιδανικό της επανένωσης της χώρας», ανέφερε σε μία δήλωση.

Αφότου διορίστηκε πρωθυπουργός σε μία μεταβατική κυβέρνηση διαμοιρασμού της εξουσίας βάσει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 2007, ο πρώην αρχηγός των ανταρτών παρέμεινε μακριά από την κομματική πολιτική της δυτικοαφρικανικής χώρας, αναλαμβάνοντας το ρόλο του επόπτη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ενώ από μέρους του, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ακτής Ελεφαντοστού δήλωσε υπακοή στον πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο από την οθόνη της κρατικής τηλεόρασης, μετά την ανακήρυξη του τελευταίου ως νικητή των διαφιλονικούμενων εκλογών από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Ήρθαμε να χαιρετήσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να του δώσουμε το σεβασμό μας, να επαναλάβουμε την ετοιμότητα και την υπακοή μας και να του πούμε πως είμαστε έτοιμοι να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή θελήσει να μας αναθέσει», δήλωσε ο στρατηγός Φιλίπ Μανγκού στην κρατική τηλεόραση, η οποία τον είχε δείξει προηγουμένως να επισκέπτεται τον Γκμπάγκμπο μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς.