Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα στην Ουάσιγκτον, τον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ρωσία. Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ενρίκε Μόρα εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ενρίκε Μόρα και η Βικτόρια Νούλαντ καλωσόρισαν την εξαιρετική ενότητα που επιδείχθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην έκτακτη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ και στη Σύνοδο των Ηγετών της G7, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε.

«Καταδίκασαν τον απρόκλητο, αδικαιολόγητο και βάρβαρο πόλεμο του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο επέτρεψε επίσης η κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις που πλήττουν αμάχους προκαλούν τεράστιες απώλειες ζωών και τραυματισμούς σε πολίτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Σημείωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν για να παρακολουθήσουν αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιραστούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με συμμάχους, εταίρους, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση, και θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να λογοδοτήσουν οι δράστες».

Επιπροσθέτως συζήτησαν πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόνισαν παράλληλα ότι θα συνεχίσουν να προτρέπουν την Κίνα να μην παρακάμψει ούτε να υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τέλος αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2022.

Η ρωσική επιθετικότητα στο επίκεντρο της σινοευρωπαϊκής τηλεδιάσκεψης κορυφής

Στο μεταξύ, η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα έχουν συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και θα ακολουθήσουν ανταλλαγές με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Δεδομένης της σοβαρότητας των πρόσφατων εξελίξεων, οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να επικεντρωθούν στην αδικαιολόγητη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον αρνητικό αντίκτυπό της στο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, στην παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομία, επισημαίνει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας αναμένεται επίσης να επανεξετάσουν τη συνολική διμερή ατζέντα ΕΕ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, της δράσης για το κλίμα, της ψηφιακής τεχνολογίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.