Στην ιστορία θα μείνει η φράση του Ρομάν ο οποίος ως στρατιώτης στο απομακρυσμένο Φιδονήσι απέναντι από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όταν τα ρωσικά στρατεύματα ζήτησαν από εκείνον και τους υπόλοιπους στρατιώτες να παραδοθούν, απάντησε «άντε γ…σου ρωσικό πολεμικό».

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν και τους 13 στρατιώτες που βρισκόντουσαν στο Φιδονήσι να έχουν πέσει νεκροί από τα ρωσικά πυρά. Στο ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας ακούγονται οι Ρώσοι να λένε: «Εδώ ρωσικό πολεμικό πλοίο. Προτείνω να κατεβάσετε τα όπλα σας και να παραδοθείτε. Αλλιώς θα σας βομβαρδίσουμε». Οι Ουκρανοί δεν διστάσαν να τους βρίσουν. «Ρωσικό πολεμικό, να πάτε να γαμ…».

Στην συνέχεια έγινε γνωστό, πως η περιπέτεια τους είχε αίσιο τέλος και σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Ένας από αυτούς, ο Ρόμαν, από την περιοχή Τσερκάσι της Ουκρανίας, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της περιοχής, ο οποίος και απένειμε στον συγκινημένο στρατιώτη το βραβείο ανδρείας.