Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε νέο μήνυμα στους πολίτες της χώρας του και του κόσμου μέσα από τα social media. Υποστήριξε πως η νίκη στον πόλεμο και η ειρήνη πλησιάζουν και πως αν η Ρωσία ήξερε τί την περίμενε δεν θα εισέβαλε.

«Φέρνουμε την ειρήνη πιο κοντά, φέρνουμε τη νίκη πιο κοντά. Αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς νίκη. Έτσι θα γίνει. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε ούτε για ένα λεπτό, γιατί σε κάθε λεπτό κρίνεται η μοίρα μας, το μέλλον μας και η επιβίωσή μας», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε:

«Είναι 30ή ημέρα. Έχει περάσει ήδη ένας μήνας. Αν η Ρωσία γνώριζε ότι θα την περίμεναν όλα όσα συνάντησε στην Ουκρανία, είμαι σίγουρος πως θα φοβόταν να εισβάλει. Σε αυτό το μήνα έχουμε κρατήσει τον έλεγχο σε όλες τις κύριες περιοχές που οι Ρώσοι επιτέθηκαν. Ο κόσμος τους έχει επιβάλλει καταστροφικές κυρώσεις. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και κάνουμε συμφωνίες για να τους επιβληθούν και νέες (κυρώσεις)».

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ομιλίες του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και σε αυτές του G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε πως μίλησε και στο σουηδικό κοινοβούλιο, αλλά και πως είχε επαφές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νεφτάλι Μπένετ, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, καθώς και τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Νάουσεντα. «Όλες αυτές οι επαφές γίνονται για να στηρίξουμε τη χώρα μας. Είναι αναγκαίες για την άμυνά μας», είπε και συμπλήρωσε πως «όλα γίνονται προκειμένου η Ρωσία να καταλάβει ένα πράγμα – Θα χρειαστεί κι εκείνη ν’ αναζητήσει την ειρήνη».

«Ο κίνδυνος στην Ουκρανία είναι και δικός σας»

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε στο Κίεβο με τους προέδρους των κοινοβουλίων βαλτικών χωρών. Υποδέχθηκε τον Εσθονό Γιούρι Ράτας, την Λετονή Ινάρα Μούρνιεσε και την Λιθουανή Βικτόρια Κμίλτε-Νίλσεν. Συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ανέφερε πως οι κίνδυνος που διατρέχει η χώρα του είναι ένας κίνδυνος που διατρέχουν και εκείνοι – δηλαδή να είναι οι επόμενες στις οποίες θα εισβάλει η Ρωσία.

Ανέφερε επίσης: «Από τις πρώτες ώρες είστε μαζί μας, στο πλευρό μας. Στην Ουκρανία, όλοι το αντιλαμβάνονται και το εκτιμούν. Σας εμπιστευόμαστε στο μέγιστο βαθμό – την Λιθουανία, την Εσθονία, την Λετονία και την Πολωνία. Κι αυτό έχει να κάνει με τις πράξεις σας προς την Ουκρανία», κατέληξε.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3038629933054029