«Στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς» προς τη χώρα του ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».
«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται εδώ και έναν μήνα σε άνισες συνθήκες! Επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα εδώ και έναν μήνα». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.
«Έχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.
«Έχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (…) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».
«Σας παρακαλώ, μη μας ξαναπείτε ποτέ ότι ο στρατός μας δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ. Αποδείξαμε για τι είμαστε ικανοί. Και πόσο μπορούμε να συμβάλουμε στην κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε γκρίζα ζώνη, ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Αλλά υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας μαζί σας αξίες. (…) Και υπερασπιζόμαστε όλες αυτές τις αξίες εδώ και ήδη έναν μήνα!».
«Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε ήδη ότι η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει στην Ουκρανία (…) Θέλει να πάει πιο μακριά» και να στραφεί «κατά των ανατολικών μελών του ΝΑΤΟ, των βαλτικών χωρών, της Πολωνίας (…) τότε το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να σκέφτεται την αντίδραση της Ρωσίας; Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος; Και εσείς είστε πεπεισμένοι ότι το άρθρο 5 μπορεί να λειτουργήσει;».
Καταγγελία για βόμβες φωσφόρου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία κατά ουκρανικών στόχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ μετά τον βομβαρδισμό της κωμόπολης Ρουμπίνε.
«Σήμερα το πρωί (…) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Άλλος αξιωματούχος του Λουχάνσκ είχε κατηγορήσει στις 13 Μαρτίου τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν χρήση βομβών φωσφόρου. Και αξιωματούχος του Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, έκανε χθες αντίστοιχες καταγγελίες με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΗΠΑ και σύμμαχοι εξετάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο πυραύλους κατά πλοίων
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν να στηρίξουν την Ουκρανία παρέχοντάς της πυραύλους κατά πλοίων, δηλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα.
«Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
«Ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι για το οποίο διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», τόνισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος παρενέβη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν ζήτησε την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία, ούτε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
«Σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα ήταν ρεαλιστική, αποφασιστική και με εξαιρετική σύμπνοια», επεσήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ «πολλοί» ηγέτες εκτίμησαν ότι «η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη διεθνή κοινότητα» και ότι θα πρέπει «να εξακολουθήσουμε να ζητάμε από την Κίνα να μη στηρίζει τη Ρωσία στην επίθεσή της».