Στο βραδινό του μήνυμα, που κοινοποιήθηκε μέσα από διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δείξουν τη στήριξή τους για τη χώρα του που μάχεται τους Ρώσους εισβολείς.

Ο Ζελένσκι ζήτησε να βγουν όλοι στους δρόμους με ουκρανικά σύμβολα και να διαδηλώσουν ζητώντας ελευθερία και ειρήνη σήμερα, που συμπληρώνεται ένας μήνας αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Αυτή είναι μονάχα η αρχή για τη Ρωσία, τα όσα συμβαίνουν στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Ζελένσκι στο βίντεο όπου φαινόταν να βρίσκεται σε δρόμο στο Κίεβο και όχι στο προεδρικό γραφείο του. «Η Ρωσία προσπαθεί να κατατροπώσει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη, όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Θέλει να δείξει πως μονάχα η ωμή δύναμη μετράει. Θέλει να δείξει πως οι άνθρωποι δεν μετρούν καθώς και όλα όσα μας κάνουν ανθρώπους», συνέχισε στο δραματικό διάγγελμά του.

«Ελάτε από τα γραφεία σας, από τα σπίτια σας, από τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά σας. Ελάτε στο όνομα της ειρήνης, ελάτε με ουκρανικά σύμβολα για να υποστηρίξετε την Ουκρανία, να υποστηρίξετε την ελευθερία, να υποστηρίξετε τη ζωή», ανέφερε.

Τόνισε επίσης πως «όλοι πρέπει να σταματήσουμε τη Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο» και συμπλήρωσε: «Οι πράξεις τρόμου εναντίον αυτού του ειρηνικού λαού συνεχίζονται. Είναι ένας μήνας πια. Τόσο πολύ. Ματώνει την καρδιά μου, τις καρδιές όλων των Ουκρανών και κάθε ελεύθερου ατόμου στον πλανήτη. Γι’ αυτό σας ζητάω να σταθείτε εναντία στον πόλεμο».

Συμπλήρωσε λέγοντας: «Είναι ήδη ένας μήνας που αμυνόμαστε ενάντια στην προσπάθεια της Ρωσίας να μας καταστρέψει. Να μας αφανίσει από το πρόσωπο της γης. Απέτυχαν. Το αρχικό τους πλάνο, μάλιστα, απέτυχε από τις πρώτες κιόλας μέρες της εισβολής. Νόμιζαν πως οι Ουκρανοί θα φοβόντουσαν. Νόμιζαν πως οι Ουκρανοί δεν θα μάχονταν. Έκαναν λάθος».

«Δεν ξέρουν τίποτα για εμάς, δεν ξέρουν τίποτα για τους Ουκρανούς. Δεν ξέρουν τίποτα απολύτως για την ελευθερία και το πόσο πολύτιμη είναι. Δεν ξέρουν πως η ελευθερία εμπλουτίζει τη ζωή, δίνει νόημα στη ζωή».

Μίλησε ξανά απευθείας στους Ρώσους πολίτες – «Αν μπορείτε να φύγετε, κάντε το»

Επιπλέον, απευθύνθηκε απευθείας στους Ρώσους πολίτες. «Είμαι σίγουρος πως πολλοί από εσάς έχετε σιχαθεί την πολιτική του κράτους σας. Έχετε ήδη σιχαθεί με αυτά που βλέπετε στις τηλεοράσεις σας. Τα ψέμματα που λένε οι προπαγανδιστές στο διαδίκτυο. Προπαγανδιστές που πληρώνονται με τους δικούς σας φόρους. Λένε ψέματα για τον πόλεμο, που χρηματοδοτείται από τους δικούς σας φόρους και που κάνει όλους τους πολίτες της Ρωσίας φτωχότερους και φτωχότερους κάθε μέρα».

«Δεν είναι αυτό χαζό; Το κράτος σας συλλέγει τους φόρους από εσάς για να σας κάνει πιο φτωχούς. Για να σας απομονώσει από τον κόσμο. Για να διευκολύνει εκείνους να σας ελέγξουν και για να κάνει πιο εύκολο το να σας στείλουν στον πόλεμο για να πεθάνετε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε αναφέροντας πως η χώρα του «ποτέ δεν απείλησε την ασφάλεια της Ρωσίας». Πρόσθεσε πως: «Κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει ο πόλεμος. Κι όταν το πετύχουμε – γιατί σίγουρα θα συμβεί – τότε θα μπορείτε να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: τα παιδιά σας δεν θα έρχονται πλέον στη γη μας για να πεθάνουν. Οπότε κι εσείς, πολίτες της Ρωσίας, πρέπει να ενδιαφέρεστε για την ειρήνη. Σώστε τους γιους σας από τον πόλεμο. Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο κι αν μπορείτε να φύγετε από τη Ρωσία για να μην δίνετε τους φόρους σας στον πόλεμο κάντε το», δήλωσε.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3037919973125025