Η Μαριούπολη είναι από τα μέρη της Ουκρανίας που δέχεται την πιο σκληρή πολιορκία από την στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, με χιλιάδες αμάχους να έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη, ενώ όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν, συγκλονίζουν με τις μαρτυρίες που καταθέτουν.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, η Yulia Krytska μία γυναίκα 42 ετών, δήλωσε ότι μαζί τον σύζυγό της και τον 12χρονο γιο της, επέζησε για μέρες με υπολείμματα φαγητού και βρώμικο νερό στο υπόγειο ενός πολυώροφου κτιρίου.

«Θέλω ο κόσμος να μάθει για τη Μαριούπολη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «βγήκαμε τυχαία… Ένας εθελοντής φώναξε στο υπόγειο του πολυώροφου κτιρίου όπου κρυβόμασταν ότι υπήρχε διέξοδος. Το όνομά του είναι Maxim, αυτό είναι το μόνο που ξέρω. Οι άνθρωποι δεν έχουν φαγητό εκεί. Δεν έχουν τίποτα. Ό,τι είχαμε το μοιραστήκαμε. Είναι νεκροί στους δρόμους παντού. Δεν μπορούν να τους πάρουν μακριά λόγω του βομβαρδισμού».

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η πόλη έχει γίνει στάχτη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και σημειώνουν με βάση το δημοσίευμα πως «είναι σαφές ότι οι κατακτητές δεν ενδιαφέρονται για την πόλη της Μαριούπολης, θέλουν να την ισοπεδώσουν, να την κάνουν στάχτη».

Μάλιστα, στο Telegram δημοσιεύτηκε η φωτογραφία -δεν έχει διαπιστωθεί αν είναι έγκυρη ή fake news-, όπου φέρεται να δείχνει δίπλα σε ένα χαραγμένο χάρτη ένα σημείωμα, που άφησε ένας πατέρας στο γιό του και γράφει το εξής: «Ντίμα, η μητέρα σου πέθανε στις 9 Μαρτίου 2022. Πέθανε γρήγορα. Το κτίριο κάηκε. Ντίμα, λυπάμαι που δεν μπόρεσα να τη σώσω. Έθαψα τη μητέρα σου κοντά στο νηπιαγωγείο. Σε αγαπώ».

ΟΗΕ: Ώρα να τερματιστεί ο «παράλογος πόλεμος»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τον τερματισμό του «παράλογου πολέμου» που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο ουκρανικός λαός «υπομένει μια ζωντανή κόλαση».

«Ακόμα κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη-πόλη, δρόμο- δρόμο, σπίτι-σπίτι», είπε ο Γκουτέρες, όπως αναφέρει το Reuters. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο. Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να περάσει από το πεδίο της μάχης στο τραπέζι της ειρήνης».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γκουτέρες είπε ότι περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και προειδοποίησε ότι οι απόηχοι του πολέμου γίνονται αισθητοί παγκοσμίως «με τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων να αυξάνονται και να απειλούν να εξελιχθούν σε παγκόσμια κρίση πείνας».