Η διεθνής προσοχή στο πόλεμο της Ουκρανίας μπορεί να είναι στραμμένη στην πρωτεύουσα το Κίεβο και στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όμως η Ρωσία φέρεται να θεωρεί ζωτικής σημασίας την κατάληψη της Μαριούπολης, της πόλης στην οποία εγκλωβίστηκαν περίπου 400.000 άμαχοι, με τις ευθύνες του απεγκλωβισμού να γίνονται μπαλάκι, μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του bbc.com, ο ρωσικός στρατός θέλει οπωσδήποτε να καταλάβει το συντομότερο δυνατόν την πόλη, με τις εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής από την περιοχή που κάνουν τον γύρο του κόσμου, να είναι το τελευταίο ζήτημα που φέρεται να απασχολεί το Κρεμλίνο.
Ακολουθούν οι 4 λόγοι, για τους οποίους η Μαριούπολη φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των Ρώσων στρατηγών, οι οποίοι φέρονται να ζητούν κατάληψη με κάθε κόστος.
1.Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς
Η Μαριούπολη είναι η μεγάλη πόλη που συνδέει τα εδάφη της Κριμαίας -τα οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, με αποτέλεσμα να έχει δίοδο στη Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο- με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς, οι οποίες αποτελούν μία από τις επίσημες ρωσικές αφορμές για τον πόλεμο, καθώς εκεί ζουν Ρωσόφωνοι που «υπόκεινται σε γενοκτονία από τους Ουκρανούς».
Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε άμεση επικοινωνία των ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να μπορούν να ελέγξουν όλο το μέτωπο στο Νότο, το οποίο εκτείνεται από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στα ανατολικά, μέχρι και την Οδησσό.
Παράλληλα, θα απελευθερώνονταν ένα μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού, το οποίο φέρεται να αποτελείται ως επί το πλείστον με επίλεκτες δυνάμεις, όπως μονάδες πεζοναυτών.
2.Η τακτική της καμένης γης
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι που θα θέσει η Μόσχα σε περίπτωση που υπογράψει ειρήνη με το Κίεβο, οπότε υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Ρωσία να μην κρατήσει εδάφη που έχει καταλάβει.
Έτσι, φέρεται ότι σε περίπτωση που καταλάβει την Μαριούπολη -ή καταστρέψει μέχρι να καταλάβει- θα έχει θέσει εκτός και πέρα από όσο διάστημα διεξάγεται ο πόλεμος, το μεγαλύτερο στρατηγικά λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσα, το οποίο φιλοξενεί και ένα σημαντικό εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα.
3.Η βάση του Αζόφ
Από την πρώτη στιγμή που πολιορκήθηκε η Μαριούπολη, μέλη του τάγματος Αζόφ εμφανίστηκαν στη περιοχή, καθώς αποτελεί βάση για την στρατιωτική νεοναζιστική οργάνωση.
Σε περίπτωση που πέσει η Μαριούπολη λοιπόν, το τάγμα του Αζόφ ενδέχεται να έχανε σημαντική δύναμη, όμως το μόνο σίγουρο -με βάση το δημοσίευμα- είναι η προπαγάνδα που θα ασκούσε η Μόσχα από την επιτυχία της.
Μάλιστα, αν υπολογιστεί το γεγονός ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο ουκρανικός στρατός χτυπάει επίτηδες ρωσικούς στόχους μέσα από πόλεις, η «βάση» του Αζόφ θα αποτελούσε «μια καλή ευκαιρία για την Μόσχα να αποδείξει τους ισχυρισμούς της».
4.Η νίκη που δεν έχει έρθει ακόμη
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στην εισβολή στην Ουκρανία, ειδικά ο επιτιθέμενος χρειάζεται μια «μεγάλη νίκη», για να τονώσει το ηθικό του στρατού του.
Η Μαριούπολη λοιπόν φέρεται να είναι ο τέλειος στόχος, καθώς η πτώση της -τουλάχιστον προπαγανδιστικά- θα σηματοδοτούσε ένα «ντόμινο ρωσικών επιτυχιών» που «αναμένεται να συμβεί σύντομα» και δεν βρίσκεται απλά στα σκαριά, με βάση μια ερμηνεία που θα μπορούσε να δώσει η Μόσχα.
Παράλληλα, υπάρχει η αναφορά της Νέας Ρωσίας, μιας ονομασίας που χρονολογείται από την εποχή του Τσάρου και πλέον αναπαράγεται στη Ρωσία από νεοναζί, οι οποίοι ονειρεύονται τις εδαφικές επεκτάσεις της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Ακολουθούν δορυφορικές φωτογραφίες της βομβαρδισμένης Μαριούπολης, από την Maxar, εταιρεία που συνεργάζεται με τη NASA και το Αμερικανικό Πεντάγωνο: