Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται στη Βρετανία και η αστυνομία γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει κάτι σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας.

Εκπρόσωπος του WikiLeaks δήλωσε ότι ο Ασάνζ έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του και γι’ αυτό έπρεπε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Independent, ο 39χρονος Αυστραλός βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αγγλία. Όταν έφθασε στη χώρα τον Οκτώβριο έδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές της αστυνομίας που δήλωσαν ότι γνωρίζουν που διαμένει ο Ασάνζ κι έχουν το τηλέφωνό του.

Σημειώνεται ότι η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία ως ύποπτος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά η βρετανική Υπηρεσία Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος (Soca), μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δράσει επ’ αυτού, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η Independent γράφει ότι η Soca χρειάζεται διευκρινίσεις για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, που εξέδωσε η σουηδική εισαγγελία, αλλά περιέγραψε την καθυστέρηση ως τεχνικού τύπου.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και σημερινό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. Πάντως, η Μητροπολιτική Αστυνομία και η Soca αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, η Σκότλαντ Γιαρντ και οι μυστικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες «γνωρίζουν» που βρίσκεται ο Ασάνζ, διαβεβαίωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εκ των βρετανών δικηγόρων του, ο Μαρκ Στέφενς.

Ο WikiLeaks, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα προβεί και σε αποκαλύψεις που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι μετοχές της Bank of America έπεσαν κατά 3% την Τρίτη εξαιτίας των φόβων των επενδυτών ότι μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της επόμενης δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων του WikiLeaks.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία θα εκδώσει ένα νέο ένταλμα σύλληψης κατά του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρέχον, το οποίο η βρετανική αστυνομία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει για διαδικαστικούς λόγους, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία.