«Ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι πλέον αδιανόητος» και τα ατομικά όπλα «θα μπορούσαν» να χρησιμοποιηθούν καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο επακόλουθος πόλεμος, προειδοποίησε σήμερα ένας πρώην στρατιωτικός αρχηγός, μέσω του βρετανικού LBC.
Ο Στρατάρχης Αεροπορίας (RAF) Έντουαρντ Στρίνγκερ δήλωσε ότι η έγκριση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι «στη σφαίρα του δυνατού» και «μόνο μερικά βήματα μακριά». Πρόσθεσε ότι αυτή ήταν μια «αρκετά τρομακτική προοπτική» και θα «βάραινε σαφώς στο μυαλό εκείνων που κάνουν όλους τους πολιτικούς υπολογισμούς».
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Κοινών Δυνάμεων στη Στρατηγική Διοίκηση και Βοηθός Αρχηγού του Επιτελείου Αεροπορίας της RAF ρωτήθηκε σήμερα σχετικά με την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.
Και δήλωσε στο LBC: «Δεν είναι πλέον αδιανόητο και σαφώς θα βαρύνει το μυαλό εκείνων που κάνουν όλους τους πολιτικούς υπολογισμούς αυτή τη στιγμή. Εξ ου και η πολύ ευθεία και συνεπής γραμμή από τον Μπάιντεν και όλους τους άλλους ανώτερους αρχηγούς κρατών πρόσφατα».
«Στη σφαίρα του πιθανού η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων»
Ο παρουσιαστής του LBC Nick Ferrari ρώτησε επίσης τον πτέραρχο Stringer αν είναι πιθανό ο Ρώσος πρόεδρος να αναπτύξει πυρηνικά όπλα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Εκείνος απάντησε: «Είναι στη σφαίρα του πιθανού, και αυτό είναι που πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος. Με άλλα λόγια, μπορεί να σκιαγραφήσει μια αληθοφανή αλυσίδα γεγονότων; Ναι μπορείτε πλέον. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν υπήρξαν εκκλήσεις για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, η πολιτική ηγεσία έσπευσε να επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, το ΝΑΤΟ δεν δέχεται επίθεση, το ΝΑΤΟ δεν είναι κατασκευασμένο για να περάσει στην επίθεση, αν το έκανε θα τα έβαζε με μια άλλη πυρηνική δύναμη – τη Ρωσία.
Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα έχει μέσα του τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό είναι μόνο μερικά βήματα για να φτάσουμε από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να δει τη χρήση πυρηνικών όπλων, κάτι που νομίζω ότι είναι μια αρκετά τρομακτική προοπτική για κάθε λογικό άνθρωπο».
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έθεσε τις στρατηγικές δυνάμεις πυρηνικών όπλων της Ρωσίας σε ύψιστο συναγερμό στις 27 Φεβρουαρίου, προκαλώντας φόβους για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας προσπάθησε να ρίξει κρύο νερό στους φόβους για πυρηνικό πόλεμο, δηλώνοντας τον περασμένο μήνα ότι ενώ κατανοεί τις ανησυχίες, η διατύπωση αυτή είναι μια «μάχη ρητορικής». Εάν ωστόσο η Ρωσία εξαπέλυε επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν χτυπήματα αντιποίνων από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Τα πυρηνικά όπλα έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ανάλογα με το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι μια περιοχή που στοχοποιείται. Άλλοι θα μπορούσαν να υποστούν τραύματα λόγω δηλητηρίασης από ραδιενέργεια, εάν στοχοποιηθεί μια συγκεκριμένη εγκατάσταση.