Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών.

Αυτός ο αριθμός αφορά στους θανάτους που μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι στιγμής, φυσικά, και απέχει, άρα, από την αποτύπωση των πραγματικών απωλειών.

Το ίδιο το γραφείο της OHCHR επισημαίνει, άλλωστε, πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων, όπως το Χάρκιβ (Χάρκοβο) και η Μαριούπολη. Στην τελευταία, οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 2.500, σύμφωνα με το Κίεβο.

Σημειώνεται πως τον γύρο του κόσμου έκανε, νωρίτερα σήμερα, και η είδηση του τραγικού τέλους μίας εγκύου και του αγέννητου μωρού της, μετά τον τραυματισμό της γυναίκας από τον ρωσικό βομβαρδισμό του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Σύμφωνα με το Associated Press και οι δύο είναι νεκροί.

Τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους λόγω των εχθροπραξιών ανέρχονται σε 90, εκτίμησαν εξάλλου, από την πλευρά τους, οι Ουκρανικές αρχές.

Προσφυγική κρίση

Αξίζει να επισημανθεί πως οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου ξεπέρασαν τα 2,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από τις υπηρεσίες της UNHCR σήμερα το απόγευμα, οι εκτοπισμένοι πολίτες υπολογίζονται σε 2.808.792.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία επιμένει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστοποίηση» και τον αφοπλισμό της χώρας, μαίνεται για 19η ημέρα σήμερα, Δευτέρα (14/3).